- Nomen avisa que l’acció es farà si l’Executiu avança en l’acord monetari «sense cap consulta prèvia»
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA
- Els consellers generals d’ApC, Josep Maria Bringué i Eusebi Nomen, a la roda de premsa d’ahir a la tarda. Foto: EL PERIÒDIC
el president del grup parlamentari d’ApC, Eusebi Nomen, va comparèixer ahir a Sindicatura per anunciar púlicament que, si el Govern viatja a Brussel·les per avançar en l’acord monetari a finals d’aquest mes «sense cap consulta prèvia» al Consell General, la formació es veurà «obligada» a plantejar una moció de censura a l’Executiu socialdemòcrata que, al seu entendre, estaria «fonamentada».
Nomen va explicar que, segons li van confirmar al matí les seves fonts, «una comissió negociadora d’Andorra anirà a Brussel·les per deixar tancada la qüestió de l’intercanvi de dades amb la UE». El líder d’ApC va criticar la «màxima opacitat» del Govern i va explicar que la Constitució deixa clar que «els tractats han de ser aprovats pel Consell General» si comporten «una cessió de competències legislatives» com, segons va ampliar, es donaria en el cas d’aquest acord. En aquest cas, caldria el vist-i-plau de dues terceres parts del parlament.
El president d’ApC va titllar com a una «temeritat» la intenció d’avançar en l’acord monetari «sense tenir garantida l’aprovació del Consell General», amb la qual cosa, i davant la no ratificació d’ApC a «un tractat d’aquest caire», es podrien crear «unes tensions molt fortes» entre Andorra i els seus veïns.
una moció amb 3 consellers / Nomen va amenaçar al Govern expressant que, si segueix «per aquesta via», des d’ApC «hauríem de parlar en dinàmiques de moció de censura», un procés on, tal i com va reconèixer, «calen 15 vots perquè prosperi» la iniciativa. D’aquesta manera, i amb una hipotètica aliança entre ApC i CR davant els consellers socialdemòcrates, l’empat a 14 vots derivaria en el rebuig d’aquesta moció.
El que sí seria més factible a priori és la presentació en sí mateixa. En fer falta sis consellers per plantejar la moció de censura, els vots de tres reformistes serien imprescindibles. Tot i això, el grup majoritari de l’oposició no va posicionar-se respecte aquesta possibilitat, encara que després del contacte amb ApC, sí que van transmetre, segons Nomen, la seva «preocupació» sobre la manera com s’està portant la negociació de l’acord monetari.
Aquests neguits estarien fonamentats, segons Nomen, pel fet que si Andorra tanca un acord, «passaria a estar obligada a assumir tot el futur cabal comunitari», a més del present. En aquest sentit, tot i reconèixer que hi ha marge per al reconeixement de les especificitats que es deriven d’un petit país com el Prinicipat, el líder de la plataforma va assenyalar que finalment «els efectes serien pràcticament els mateixos», és a dir, al seu entendre perjudicials pel país.
EL PAPER DELS COPRÍNCEPS / Finalment, Nomen va referir-se al paper dels coprínceps a la negociació i va afirmar que encara no se sap si els seus representants formarien part de la comissió. Tot i això, segons va recordar, l’article 67 de la Constitució diu que «els coprínceps són informats dels altres projectes de tractats i d’acords internacionals i, a petició del Govern, poden ésser associats a la negociació si així ho exigeix l’interès nacional d’Andorra, abans de la seva aprovació en seu parlamentària».
el govern defensa la transparència / Minuts després de la compareixença dels consellers d’ApC, el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, va assenyalar que les negociacions no s’estan fent d’esquenes a ningú i que l’Executiu informarà tots els grups parlamentaris de les reunions que es mantinguin de cara a la negociació d’un acord monetari.
Així, la resposta del Govern a l’amenaça d’ApC va venir acompanyada d’una crítica a al get de la plataforma, el qual es va titllar d’«electoralista». Bartolomé no va confirmar ni desmentir, però, la data del 26 de gener com al moment en què tindria lloc la compareixença de la delegació andorrana a Brussel·les.
Per a més informació consulti l’edició en paper.