El grup parlamentari Andorra Endavant (AE) ha lamentat la gestió del Govern del referèndum en referència a l’Acord d’associació amb la Unió Europea. Per això, la presidenta de la formació, Carine Montaner, ha fet saber que l’Executiu demora “deliberadament” la convocatòria del referèndum promès per al primer trimestre d’aquest 2025, al·legant que aquesta estratègia “respon més a interessos polítics i electorals que no pas a un compromís amb la democràcia”.
Així ho ha constatat avui el grup en un comunicat, a on, a més, la seva consellera general i líder ha destacat “una manca de comunicació per part del Govern en qüestions clau” com ara el reagrupament familiar automàtic (encara que s’hagin exhaurit les quotes de immigració). Montaner ha refermat així que aquest aspecte que es faria “de manera automàtica segons els estàndards de la Unió Europea”, tindria un impacte “significatiu” en el model d’immigració del país.
Altrament, Montaner i el seus consellers consideren que l’Acord suposarà entre altres coses importants una “pèrdua del sistema d’immigració selectiva” en el sentit que els “filtres econòmics de selecció actuals cauen per residir al país“, concretant també el reagrupament familiar automàtic i la renuncia d’Andorra a la demanda sistemàtica i obligatòria dels antecedents penals. De manera que expressen que amb la negociació del text, es demanaran antecedents per les professions sensibles i per la resta “serà una declaració jurada amb control aleatori”.
A més, han recavat que els seus experts del gabinet Gide fan saber que la jurisprudència de la Unió Europea diu que “no es pot rebutjar algú que hagi declarat antecedents penals si aquesta persona ha pagat el seu deute a la societat i si aquesta no representa un risc real i immediat“. Per acabar, aquests han acceptat un sistema de quotes (quantitats) segons els criteris marcats per la UE “imposant un % anual pels actius i passius renogociable en un futur proper”.
En darrer lloc, AE també ha criticat en el seu escrit que la demora en la convocatòria del referèndum respon al desig del Govern de “guanyar temps per preparar una campanya favorable al ‘sí‘ i evitar així una crisi de Govern i tensions internes” en aquest de cara a les eleccions del 2027. “El Govern està jugant amb el temps i amb la voluntat dels ciutadans”, han remarcat, afegint que “la participació ciutadana al referèndum promesa per DA no pot esperar”, han conclòs.