Andorra va dur a terme ahir una nova emissió de deute internacional, que va ser llistada a Luxemburg. En concret, es van col·locar 500 milions d’euros en bons verds, socials i sostenibles, a una setantena d’inversors provinents de 21 països diferents. Així ho va explicar ahir el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, que posar en relleu que «els inversors han ofert més de 1.000 milions d’euros». De fet, el ministre també va destacar que l’operació es va tancar en poques hores, gràcies «al camí iniciat des de fa anys per Andorra», i en concret, per l’homologació internacional del país, la transparència i el rigor, i sobretot, per l’adhesió al Fons Monetari Internacional (FMI), que Jover va qualificar de «cabdal». Per tot plegat, el titular de Finances va qualificar d’«èxit» el resultat de l’acció, pel fet que el context internacional de tensió i la perspectiva d’inflació creixent no eren els millors garants.
Pel que fa al detall de l’operació, s’ha tancat amb un tipus d’interès de l’1,30% i un venciment de cinc anys. Els bancs que s’han encarregat de col·locar els bons han estat Crédit Agricole i Banco Santander, que ja van participar en la primera emissió internacional del Principat fa un any, així com Citigroup, un banc dels Estats Units que «reforça la voluntat d’arribar a tots els mercats internacionals». Així mateix, Jover va posar en relleu que «aquesta emissió de deute és un refinançament», és a dir, que «en cap cas estem generant més deute». Cal tenir en compte que, enguany, hi ha un venciment per un valor de 615 milions d’euros, dels quals «el Govern ha decidit que, com a màxim, n’emetrà 600». «Es tracta d’operacions per diversificar el deute i gestionar-lo millor», va posar en relleu el ministre.
I és que, segons les previsions de l’Executiu, a final d’any, la maturitat del deute andorrà serà de 7,9 anys, cosa que segons Jover voldrà dir que «haurem triplicat el que ens hem trobat». En concret, el titular de Finances va detallar que l’any 2011, la maturitat mitjana era d’1,2 anys i 2,7 el 2019, passant d’una etapa on la totalitat del deute era amb crèdits en entitats nacionals, implementant després les emissions nacionals, i culminant amb les emissions internacionals.
En darrera instància, Jover va destacar que amb aquesta darrera emissió, el 75% del deute d’Andorra està finançat per bons verds, una «fita a l’abast de pocs països», i que està alineada amb «els eixos estratègics del Govern» en el marc de la sostenibilitat.