El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, va ratificar ahir l’oferta de realitzar un pacte d’Estat per poder implementar la reforma sanitària. La proposta, dirigida als grups parlamentaris, va ser catalogada pel ministre com «fonamental» per poder «treballar amb eficiència i celeritat». Una reforma, va apuntar, que «ha de durar més d’una legislatura» i que es tracta d’un procés llarg. Va destacar en la necessitat d’arribar a un consens polític i va reconèixer que les bases d’aquest pacte estaran incloses en un document en el qual ja s’esta treballant.
Tot i no voler concretar en una data –va parlar de dos o tres mesos– ni desvetllar cap punt del seu contingut, Álvarez Marfany va indicar que «ens hem compromès a no demorar més aquest tema, aviat concretarem i no és vendre fum».
El titular de Salut va comparèixer davant la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient, secundat pel director general del SAAS, Josep Maria Piqué. El doctor va destacar que la piràmide poblacional encara no està envellida, el copagament i la lliure elecció de metges són alguns dels punts forts a destacar del sistema sanitari i que cal una major coordinació entre l’estructura sanitària pública i els professionals liberals. Pel que fa als punts febles i a millorar, Piqué va subratllar el fet que sigui un model basat en una estructura com el SAAS i alhora amb professionals liberals, la qual cosa dificulta la coordinació, un aspecte, per tant, sobre el qual caldrà incidir segons el doctor.
Un altre tema que es va exposar i que també s’ha de tractar amb diligència és la manca de direcció del centre sociosanitari El Cedre. Álvarez Marfany va insistir en que hi ha «un problema perquè no hi ha coordinador i és una plaça que s’ha de cobrir» i va deixar clar, però, que això no significa que la residència estigui escapçada. «Hi ha un edicte intern per escollir la vacant i tot segueix el seu procés. La governança i la direcció d’un centre, òbviament, són molt importants i la gent que hi ha allà necessita saber qui marcarà les directrius, però tampoc és que ara estigui en desgovern», va asseverar. A més va indicar que serà el doctor Piqué «qui marcarà l’ordre d’actuacions, les normes i les condicions per tirar això endavant».
El titular de la cartera de Salut va informar que, en un breu espai de temps, es pretén poder entrar a tràmit parlamentari la llei de drets i deures del pacient i la història clínica compartida. També, en preguntes de les conselleres Rosa Gili i Sílvia Bonet, va voler referir-se al Conveni d’Oviedo, el tractat impulsat pel Consell d’Europa i que relaciona la bioètica amb la defensa i promoció dels drets humans.
El ministre va assegurar que «quan toqui es prendrà la decisió, es faran les reserves del articles que calguin i, en definitiva, se signarà el conveni».
La consellera de DA, Meritxell Mateu, va plantejar el seu neguit al voltant del metge a domicili i la representant de la bancada liberal, Carine Montaner, va preguntar per l’atenció a la cronicitat i l’atenció de la dependència per part del Cedre, així com el manteniment de la comissió de valoració sociosanitària, que segons el director de Salut, Josep Casals, es mantindrà tot i que es pot arribar a redefinir.
«No he vetat l’Institut Marquès»/ El posat del ministre va variar quan es va posar sobre la taula la seva suposada negativa a la implantació al país de l’Institut de fertilitat Marquès. «Jo no he vetat a ningú, ni per qüestions morals ni per qüestions religioses com s’ha dit», va afirmar amb un cert disgust. «El tema s’ha mediatitzat i no sé d’on ho han tret perquè no és així», va afegir. El ministre va afirmar amb rotunditat que «estic d’acord en la implantació de projectes d’inversió estrangera, del tipus que siguin, mentre estiguin regulats amb la llei que toca. I es regularà, evidentment», va sostenir amb fermesa. «Ara només estem esperant que es presentin la seva carta de serveis, que ens diguin què volen fer i si és viable», va cloure el ministre.
Medicaments/ Álvarez Marfany va tractar el tema de la distribució dels medicaments i del fet que alguns baguls de productes romanguin al carrer unes hores, tal i com va denunciar la consellera d’SDP, Sílvia Bonet. El titular de Salut va assegurar, convençut, que es tractava de «casos aïllats», que ja havia donat ordres per tal d’esbrinar si són casos puntuals o un mal generalitzat i va desvetllar que ja s’han iniciat actuacions amb notificacions als farmacèutics per recordar que «els medicaments no es poden deixar a la via pública».
Per part seva, la mateixa consellera, Sílvia Bonet, va celebrar la proposta de pacte d’Estat enviat pel ministre de salut i va recordar que SDP ja havia exhibit la necessitat de fer-lo per dur a terme la reforma. La consellera del grup mixt va afirmar que «nosaltres acceptem a seure’ns per tractar el tema a veure quins projectes ens plantegen i si veiem que estan d’acord amb la nostra manera d’entendre com s’ha de gestionar el sistema sanitari públic, començarem a treballar en aquesta línia».
Bonet, a més, va aplaudir els arguments que el director del SAAS, Josep Maria Piqué, va esgrimir ahir, amb el respecte pels principis en els quals es basa el sistema: «la lliure elecció del metge, mantenir el copagament i aconseguir la màxima qualitat».