L'opinió de:
Dietista i nutricionista

Ús de complements alimentaris:entre la necessitat i l’excés

En els darrers anys, els complements alimentaris han guanyat una popularitat indiscutible i s’han convertit en un gran negoci.
Cada vegada més persones recorren a aquestes substàncies amb la intenció de millorar la seva salut, augmentar el seu rendiment físic o lluitar contra el cansament.
Els complements alimentaris són productes destinats a aportar nutrients que poden faltar en l’alimentació.
Es compren generalment en forma de comprimits, càpsules, en pols o líquids.
Els principals arguments de venda són: millora de la salut en general, del sistema immunitari i de la salut digestiva, de la relaxació i el sistema nerviós, de l’energia i el rendiment físic, de la salut cardiovascular, hormonal i articular, i els efectes antiinflamatoris.

Complements alimentaris més populars

Entre els més demanats hi ha les vitamines, els minerals, els aminoàcids i els extractes de plantes:

  • Vitamines: vitamina C, vitamines del grup B, vitamina A, vitamina D, vitamina E, vitamina K o multivitamínics.
  • Minerals: calci, magnesi, fòsfor, soci, potassi, clor, sofre.
  • Oligoelements: ferro, zinc, coure, iode, seleni, manganès, crom.
  • Extractes de plantes: equinàcia, ginseng, bufera somnífera (ashwagandha), maca, guaranà, gingebre, valeriana, passiflora, rodiola, onagra, cúrcuma, melissa.

Són realment necessaris?

En alguns casos poden ser beneficiosos, però no s’han de considerar substituts d’una alimentació equilibrada. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i nombrosos experts en nutrició, la millor manera d’obtenir els nutrients essencials és a través d’una dieta variada i rica en aliments naturals.

Per exemple, podem aconseguir quantitats suficients de magnesi, zinc, seleni, vitamines C i D o omega-3 mitjançant el consum de peix fresc, marisc, ous, fruita seca, hortalisses i fruita fresca.

Confusió, automedicació i efectes perjudicials / L’augment de la popularitat dels complements alimentaris s’ha acompanyat de molta confusió i desinformació respecte a l’ús i la utilitat dels complements alimentaris. Fer-ne un ús indiscriminat, moltes vegades sense seguiment per part de professionals de la salut, pot tenir conseqüències negatives.

Un dels principals riscos en l’ús de complements alimentaris és l’automedicació. Moltes persones decideixen consumir complements alimentaris sense haver-se sotmès a cap prova mèdica que indiqui una deficiència real.
Aquesta pràctica pot provocar desequilibris nutricionals o, en alguns casos, efectes adversos greus com toxicitat, augment del risc de malalties cardiovasculars, interaccions negatives amb altres complements alimentaris o fàrmacs, etc.

Un negoci milionari / Un altre aspecte preocupant és la mercantilització dels complements alimentaris. Moltes empreses promocionen aquests productes com a solucions miraculoses per a problemes de salut molt diversos, sovint sense una base científica sòlida. Els consumidors poden arribar a creure que necessiten suplements per mantenir-se sans, quan en realitat una alimentació equilibrada i un estil de vida saludable són més efectius.
En aquest sentit, és fonamental fomentar l’educació nutricional i la capacitat crítica per distingir entre informació rigorosa i estratègies de màrqueting enganyoses.

Més aliments i menys complements! / Si adoptem una alimentació saludable, completa, equilibrada i antiinflamatòria, basada en aliments frescos, naturals i de temporada, tindrem cobertes les nostres necessitats nutricionals en concepte de calories, nutrients, vitamines, minerals i oligoelements.

A més a més, un estil de vida adequat que inclogui moviment i activitat física, descans, contacte amb la natura i relacions socials satisfactòries ens ajuda a assolir una salut adequada, de manera natural i sostenible.
Els complements alimentaris poden ser útils en casos específics, però no haurien de substituir mai uns hàbits saludables. És responsabilitat de cada persona informar-se adequadament i, en cas de dubte, consultar un professional qualificat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
Inés Martí
- Responsable d'esdeveniments d'Andorra Telecom -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu