Avui es compleix el centenari del naixement d’Albert Camus, un dels grans autors del segle XX, l’obra del qual va ser reconeguda amb el Premi Nobel el 1957, tres anys abans que l’autor de L’estranger o La pesta morís quan es trobava en el cim de la seva carrera .
La seva vida es va apagar el 4 de gener del 1960 en un tràgic accident de trànsit, a l’estavellar-se a 180 quilòmetres per hora el Facel -Vega en què viatjava com a copilot des del sud de França cap a París .
Quan el cotxe que conduïa el seu amic Michel Gallimard -–nebot del seu editor, Gaston Gallimard– va sortir de la carretera a un centenar de quilòmetres de la capital i va xocar contra un arbre, Camus portava en un maletí diversos documents, quaderns i un manuscrit de 144 pàgines .
Aquest últim text de l’autor de Calígula no es publicaria fins el 1995 i amb el títol d’El primer home, forjant un relat inacabat i en clau autobiogràfica en què el literat francès tornava a la seva infància de pied-noir a l’Algèria colonial .
«La memòria dels pobres està menys alimentada que la dels rics, té menys punts de referència en l’espai, ja que poques vegades deixen el lloc on viuen, i també menys punts de referència en el temps, immersos en una vida uniforme i gris», observa l’escriptor en un dels fragments d’aquesta obra pòstuma.
Camus (1913, Mondovi –actual Drean– Algèria) va néixer fa un segle en el si d’una família molt humil de colons francesos. El seu pare, excombatent a la Guerra franc-prusiana, va morir a la Primera Guerra Mundial, gairebé sense conèixer el seu fill. La seva mare, d’origen menorquí, analfabeta i gairebé sordmuda, va haver de netejar moltes cases per treure als seus dos fills endavant .
Camus es va criar pobre, aïllat i febril a la colònia francesa. Encoratjat pels seus professors, es va matricular en Filosofia, encara que la tuberculosi li va impedir acabar els estudis. Va fundar llavors una companyia de teatre, es va afiliar durant dos anys al Partit Comunista i va treballar com a periodista, abans de mudar-se a París el 1940 per incorporar-se a la redacció de Paris-Soir i exercir com a lector de textos en l’editorial Gallimard. Amb 29 anys va publicar L’Estranger, la seva novel·la més aplaudida i una reflexió en primera persona del singular sobre les conseqüències morals de l’assassinat i la indiferència davant la mort , que arrenca amb les indolents frases : «Avui ha mort la mare. O potser ahir. No ho sé». En els anys següents va escriure l’obra de teatre El malentès i l’assaig El Mite de Sísif que, juntament amb Calígula, abunden sobre la «filosofia de l’absurd» . Camus parteix de les influències dels filòsofs existencialistes Kierkegaard i Nietzsche per analitzar el va esforç de l’ésser humà per trobar el significat de la vida. A París, durant l’ocupació nazi, va militar a La Resistència i va fundar el diari clandestí Combat. Va ser en aquests anys quan va conèixer la seva amant més cèlebre, l’actriu espanyola exiliada a França Maria Casares, filla d’un president del Govern de la Segona República Espanyola. Els que el van conèixer , com el periodista Jean Daniel, fundador de Le Nouvel Observateur i amic del Premi Nobel, diuen que « per saber el que és un home feliç cal haver vist Camus davant del mar i el sol».
Per a més informació consulti l’edició en paper.