Les aspes de El Molino tornen a girar. Històricament considerat un dels teatres de varietats més reconeguts d’Europa durant el segle XX, fou la insígnia dels teatres del Paral·lel de Barcelona des que es va obrir al 1899. Al 1910 va passar a denominar-se el Petit Moulin Rouge, apostant pels espectables més atrevits, utilitzant els llenguatges amb doble sentit per escapar a les censures de l’época.
A la fi però, el que no va superar la censura va ser el mateix nom, doncs durant el llarg règim franquista els van obligar a castellanitzar el nom i ha retirar-ne el terme rojo per les connotacions polítiques. Des de llavors el teatre va aguantar amb el gènere de revista fins al 1997 quan va tancar les seves portes per la crisi del sector.
D’avui en vuit dies i després de dos anys de reformes s’obrirà de nou. Segons han afirmat el seu director la programació honrarà la història del Molino mantenint la essència del gènere del cabaret, però també en diversificarà l’oferta des del music hall al flamenc, fins a celebrar un festival internacional del burlesque i un altre de tango.
Si la resurrecció d’aquest local és una realitat ha estat gràcies a una fundació impulsada per empresaris de l’oci i del comerç que estan decidits a convertir el Paral·lel en el Broadway barcelonès.
Amb una inversió de quinze milions d’euros els promotors volen rendibilitzar el projecte amb els tres milions de turistes que recalen al Port i els quatre que visiten la Fira de Barcelona. Així els empresaris i de forma conjunta amb les entitats socials de l’entorn estan desenvolupant la rehabilitació d’un tot eix urbanístic a través d’un projecte cultural.
Aquest és un exemple més de la necessitat de treballar concertadament entre els empresaris, les administracions públiques i les entitats socials.
S’ha de tenir en compte que només així es podrà “canviar de cicle”, i “de forma ràpida i amb contudència” , tal com tot just ahir es va reclamar en la jornada de debat econòmic, organitzada per les diverses associacions empresarials del país.
alexisestopinan@gmail.com
Per a més informació consulti l’edició en paper.