- Foto:
Ningú vol pensar-hi, però la hipòtesi d’una guerra a Ucraïna pren força. De moment, els mercats s’han espantat i els diners estan sortint de la borsa. L’IBEX que va començar la setmana amb molt bon resultat, la va acabar en taules. El selectiu va arribar a fregar els 10.500 punts i al tancament de divendres a penes va poder arribar als 10.300. El pànic va arribar amb les declaracions del primer ministre interí d’Ucraïna que va parlar clarament de conflicte militar i fins i tot d’una tercera guerra mundial. Lògicament, la fugida de la renda variable va ser bastant massiva a l’espera de veure com evolucionen els esdeveniments i si fracassen o no els intents de la diplomàcia. Lògicament, aquesta tensió no ha permès que els inversors valorin ni els resultats empresarials que s’han anat presentant, ni les millors dades macroeconòmiques que s’han publicat.
Fins i tot pot passar sense pena ni glòria la decisió de Fitch de millorar la qualificació del deute sobirà d’Espanya i d’Itàlia. En tot cas, els guanys de l’IBEX en el que va d’any són del 4% i els analistes esperen que l’any acabi bastant bé. Abans, però, es viuran moltes jornades de retrocessos, de por i de volatilitat. Aquesta setmana passada també vam conèixer l’avançament per part del Banc d’Espanya de l’evolució de l’economia en el primer trimestre de l’any. El PIB augmentarà un 0,4% en el trimestre i un 0,5% en taxa interanual, cosa que no passava des de feia nou trimestres. A més, la meitat del creixement es va deure al sector exterior i l’altra meitat a l’augment del consum i la inversió. Són bones dades que portaran al Govern a revisar les previsions de creixement del PIB tant per aquest any com per al que ve.
El ministre De Guindos ha parlat d’un augment per als dos anys del 1,5%. A més , el Govern es mostra convençut que l’atur es reduïrà. Fins i tot Rajoy ha assegurat que al final de la legislatura hi haurà menys aturats que a l’inici de la mateixa. Del que no hi ha dubte és que la situació s’ha capgirat però cal que el Govern prengui decisions importants com una baixada dels impostos que catapulti la inversió i el consum i la creació d’ocupació que és, malauradament, l’última variable que no millora, igual que també és la primera que empitjora quan arriba una crisi .
Per a més informació consulti l’edició en paper.