Aquests dies he tingut l’oportunitat d’assistir a Atenes al 40è congrés de l’ALDE, l’Aliança de Liberals i Demòcrates Europeus. Durant el congrés s’ha debatut entorn de les grans qüestions d’actualitat política, com ara el creixement dels populismes, i com dissenyar campanyes per evitar-ho; o també al voltant de l’economia i l’evolució del mercat turístic europeu i mundial. Pel que fa a les conferències, la que tractava els reptes digitals ha estat una de les més interessants amb la participació de la comissària europea per a la Digitalització, Margrethe Vestager, que fins a aquesta legislatura s’encarregava de la cartera de competitivitat. Vestager és coneguda per les seves sancions econòmiques a Google. La socioliberal danesa no va dubtar en afirmar que les regles han de ser iguals per a tothom i que si la petita empresa paga les grans també ho han de fer.
En relació amb el creixement econòmic i la possible recessió econòmica que s’apropa, això sembla que anuncien alguns indicadors macroeconòmics, hem d’avançar en la digitalització. És inevitable si volem ser competitius a nivell global. Els mercats estan al «núvol» i l’avenç de la tecnologia en aquest aspecte ens ha de portar a regular de forma àgil i facilitadora perquè tothom pugui disposar de les millors eines. Els governs han de ser impulsors d’aquests canvis i la UE ha dissenyat bons programes per avançar en aquesta qüestió.
L’experiència ens ensenya que l’excés de regulació ofereix més frens que no pas avantatges quan parlem de mercats, però la Unió Europea continua creixent en regulació cada cop que un nou mercat emergeix amb força. Regular per a facilitar no és tan senzill, però és necessari perquè aquest creixement arribi a tothom i sigui amb garanties, ja que en un estat de dret, únicament la llei modifica la llei. Això sí, regular no ha de significar bloquejar.
En els pocs mesos que fa que soc ministra de Funció pública i Simplificació Administrativa he pogut comprovar com les normes afecten el funcionament intern de l’administració de forma aclaparadora i com aquesta gestió administrativa endarrereix la vida dels administrats més del que creia. La digitalització de l’administració andorrana és un camí que ja està engegat, però transformar en digital processos administratius lents i feixucs no treu cap càrrega ni a l’administració, ni a les empreses, ni als ciutadans.
Necessitem fer textos que desbloquegin barreres innecessàries. Els legisladors hauríem de reflexionar més sobre com cada frase legal que estableix una via de control administrativa impacta en el creixement administratiu generant costos i càrregues a la societat. Des del Departament de Simplificació Administrativa és una de les tasques que esperem poder desenvolupar aquesta legislatura. Desburocratitzar i reduir norma innecessària. Simplificació i digitalització és ara un dels principals objectius del Govern. Una visió global de l’administració pública com a eina de transformació econòmica que ens ha d’ajudar a ser més competitius amb el nostre entorn i a fer-nos créixer.