L'opinió de:

Recerca, desenvolupament i innovació

  • Aquest grup de tres lletres R+D+I, que està tant de moda, té validesa per a tot tipus d’activitat

ANTONIO POL I SOLÉ

En el món d’avui, més globalitzat i competitiu que mai, el fer allò que els altres ja fan no té futur o té els dies comptats. Encara que es faci bé. Són els danys col·laterals de la lliure competència, del lliure mercat en el qual teòricament es sustenta l’economia mundial. I no es tracta només de tenir la millor qualitat i el millor preu i que sigui conegut, sinó, sobretot, que el nostre producte sigui atractiu bé per ser interessant o bé per ser singular i exclusiu.

La singularitat i l’exclusivitat són gairebé impossibles de crear, es tenen o no es tenen. L’interès per quelcom es pot generar. La recerca primer, el desenvolupament d’aquesta després i finalment la innovació o concreció de la primera són els camins que avui es coneixen per fer-ho possible. De la teoria a la pràctica. Satisfer una necessitat existent o satisfer noves necessitats, millorar utilitats existents o generar-ne de noves, oferir excel·lència i eficàcia en els serveis o oferir-ne de nous avançant-se en el seguiment dels hàbits que la societat desenvolupa són les estratègies que cal considerar.

Aquest grup sumatori de tres lletres R+D+I, que està tant de moda, té però validesa per a tot tipus d’activitat. Si bé és cert, que les noves tecnologies s’han convertit en l’estri més aparentment visible i paradigmàtic de la recerca, no es pot oblidar que davant seu hi ha un estri tant o més important, el pensament.Qualsevol línia de recerca ha d’estar guiada per unes hipòtesis i aquestes s’inicien a partir de la reflexió o la capacitat de pensar que té l’ésser humà.

Per tant, tots els dominis del coneixement estan convidats a fer recerca, desenvolupament i innovació. I no només, en terminologia antiga, les ciències sinó també les lletres, que semblen trobar-se en hores baixes i conseqüentment, la societat va a la deriva, en la seva excessiva i exclusiva preocupació material.

Andorra ha de saber aprofitar la seva excel·lent posició i proximitat entre els dos centres localitzats al voltant de Barcelona i Tolosa per crear unes estructures pròpies de recerca ajustades, equilibrades i eficients. Tradicionalment només quatre organismes o entitats,amb voluntat específica i dedicació principal, en l’àmbit públic han promogut o generat i promouen o generen recerca a Andorra. El Cercle de les Arts i de les Lletres, l’Institut d’Estudis Andorrans, la Societat Andorrana de Ciències i la Universitat d’Andorra (per ordre alfabètic i d’aparició).

El desenvolupament i la innovació es troben a les beceroles i només l’IEA i la UA es troben en condicions de generar-ne. Uns objectius de futur en els propers anys, per a tota classe política, haurien de ser: Fomentar la recerca (amb el seu desenvolupament i conseqüent innovació). Fomentar-la de manera equilibrada i que es produeixi tant en els àmbits científics com humanístics.

Prioritzar la recerca en àmbits concrets adaptats a les conveniències d’Andorra. Estructurar la recerca per a fer-la més eficient establint els mitjans necessaris. Concertar la recerca pública amb la privada. Assegurar que la recerca faci tot el seu cicle natural, des de l’abstracció fins a l’aplicació, dotant-la dels corrreponents recursos econòmics en cadascuna de les fases. Dirigir i incentivar la incorporació d’un esperit de recerca en tota la població andorrana en les seves activitats.

Els cinquens debats de Recerca que organitzen la Societat Andorrana de Ciències i la secretaria d’Estat d’Ensenyament Superior i Recerca del Govern d’Andorra, amb el títol genèric de la Recerca en el sector privat i la transferència tecnològica, que es debatran els dies 18 i 19 d’octubre a la sala d’actes de BIBM, ens conviden a conèixer i desenvolupar cadascú, en la mesura de les nostres possibilitats, aquest portal cap al futur que es fa dir R+D+ I.

Arquitecte

redaccio@andorra.elperiodico.com

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu