- Demòcrates per Andorra va desgranant les seves accions de govern, que en alguns casos contradiuen el programa
ROSA GILI // Consellera general socialdemòcrata
Aquests dies, el govern de Demòcrates per Andorra va desgranant de mica en mica les seves accions de govern arrel de (imagino!) els diferents passos dels ministeris en l’elaboració del pressupost 2012.
L’anunci per part del ministre de Turisme que no es doblaria el pressupost de turisme va ser, segurament, la primera notícia-sorpresa. Recordo que aquesta va ser una de les promeses estrella en el Programa electoral de DA (vegeu pàgina 14 del programa: «Invertirem de forma decidida en turisme i comerç, doblant els recursos destinats al sector durant els dos primers anys de mandat»). Fins i tot va ser el 6è punt de les 30 idees per a una Andorra millor que tancava el programa. 30 idees que semblaven haver de regir una legislatura de 4 anys.
Rectificar és de savis, ja ho diu la dita popular, però anul·lar una proposta clau –una proposta estrella– en un programa elaborat el mes de març d’enguany, dóna una mica per rumiar.
Recordem les declaracions de la llavors futura Subsíndica durant la reunió de poble del 25 de març de la seva parròquia, Canillo, en presència del candidat a cap de Govern, Toni Martí, del futur ministre de Finances Jordi Cinca, així com del futur president del Grup parlamentari de DA, Ladislau Baró, entre altres. «Mentre que Casadevall ha recordat que el projecte de les escoles serà aviat una realitat a Canillo, Bonell ha manifestat que Demòcrates per Andorra també posarà un especial èmfasi en matèria turística doblant el pressupost en aquesta matèria, ja que ‘si volem ser competitius, hem de fer més esforços’, tal i com ha recordat». Aquestes declaracions les podeu trobar a la pàgina oficial dels Demòcrates per Andorra-Reunió de poble de Canillo.
Segurament hagueu recollit també en la frase citada una altra promesa electoral que sembla que també s’està evaporant aquests dies: les escoles de Canillo. I per això cito: «Igualment, Martí ha explicat a l’ANA que s’està revisant tot el pla d’infraestructures escolars ‘perquè no construïm per construir’, ha dit que veu ‘difícil’ que el projecte de construcció de les noves escoles de Canillo es pugui incloure en el pressupost del 2012» (ANA-diumenge 31 de juliol).
És necessari recordar que, a Canillo, encara hi tenim nens i nenes en barracons; per tant, dubto que aquest sigui un cas de construir per construir, Sr. cap de Govern.
Si mireu les declaracions expressades en aquesta mateixa notícia de l’ANA veureu un altre anunci sorprenent: «El cap de Govern, Toni Martí, ha afirmat que no serà possible que les fases 1 i 2 del vial de Sant Julià de Lòria es puguin pressupostar per a l’any vinent, tot i ser la inversió més prioritària del Govern».
No puc evitar referir-me a la pàgina 26 del programa electoral de DA: «Actualment hi ha dues grans infraestructures viàries en construcció –túnel dels dos Valires i variant de Sant Julià– que condicionaran molt la capacitat inversora dels propers anys. Les acabarem per no llençar els diners invertits i buscarem una fórmula de finançament que no hipotequi altres inversions».
Penso que a ningú li va quedar cap dubte que la intenció manifestada llavors per DA era la d’acabar les quatre fases del projecte del vial de Sant Julià!
El govern socialdemòcrata també va aturar la continuïtat del vial de Sant Julià; per tant, no hi tinc res a dir. En canvi, en el camp educatiu, el govern socialdemòcrata sí que tenia clar que la construcció de les escoles de Canillo era una prioritat.
Tots entenem que la situació financera de les arques públiques és dolenta, però això, els responsables de DA ja ho sabien fa quatre mesos.
El que em preocupa més ara mateix no és saber si les decisions són encertades o no ho són. La qüestió que em plantejo essencialment és de si és normal i acceptable prometre inversions a curt termini, en període preelectoral, sense tenir en compte el fet que no es puguin o vulguin assolir…
Ara bé, on no els podem retreure del no seguiment del programa electoral per part de DA, és en el que es refereix a la llei per l’ampliació dels horaris comercials que es votarà i aprovarà divendres 12 d’agost al Consell General. Això sí que ho van anunciar. Només podem lamentar que la celeritat de la posada en pràctica d’aquesta mesura trepitgi les bones intencions manifestades en la pàgina 48 del programa electoral de DA: «Impulsarem les polítiques de conciliació de la vida familiar i laboral en col·laboració amb el sector empresarial i amb els agents socials implicats».
L’ampliació dels horaris comercials afectarà de manera inqüestionable la conciliació familiar de moltes famílies, ja que el sector del comerç dóna feina al 25,26% dels assalariats andorrans (dades del 2009-Cambra de Comerç).
Em demano si es pot justificar una mesura de rellançament econòmic d’èxit «dubtós» amb un trasbals segur de la vida de moltes famílies. Ho podien provar, certament, senyors de DA, però calibrant-ne bé totes les conseqüències, preveient-ne els eventuals efectes col·laterals, a fi i efecte de fer-ho acceptable per a tots els ciutadans i ciutadanes d’Andorra! Amoïna veure que tan poc temps després del 3 d’abril i de l’aclaparadora victòria de DA, el vent s’ho emporti tot, paraules i promeses!
Per a més informació consulti l’edició en paper.