Search
Close this search box.
L'opinió de:
Professora, investigadora i traductora

On és el fred?

i  la neu? Perquè la veritat és que aquest any gairebé no l’hem vista. I jo em pregunto si tindrem hivern, perquè jo ho desitjo i prefereixo el fred a aquesta calor excessiva que a més està espatllant la temporada de neu al nostre país.
 
El problema radica que la capa d’ozó s’està deteriorant i els raigs del sol cada vegada es filtren amb major intensitat arribant directament a la terra i quan estan dins d’aquesta capa d’ozó els és difícil trobar la sortida provocant que en el seu rebot emetin calor sobre la superfície de l’escorça terrestre. Això provoca que les plaques polars es vagin fonent i vagi augmentant la temperatura global del nostre planeta.
Segons els científics l’escalfament global es produeix degut a l’augment dels gasos d’efecte hivernacle, efecte natural per mantenir les temperatures del planeta, que provoca una major retenció de la calor i amb això un augment al termòmetre. Això provoca canvis significatius en el clima que ens afectaran cada vegada amb més força.
 
Però, segons aquests científics, què està produint aquest augment de les temperatures? Diuen que es deu principalment a l’ús de combustibles fòssils com el petroli o el carbó, que contenen carboni que al cremar allibera CO2 a l’ atmosfera. Però hi ha altres gasos d’efecte hivernacle com el metà (CH4), produït, per exemple, en les activitats agrícoles-ramaderes; els òxids de nitrogen (NOx), que s’empren en fertilitzants nitrogenats o processos industrials; els hidrofluorocarburs (HFC), que s’utilitzen com a refrigerants; els perfluorocarburs, usats per a la producció d’alumini i en menor mesura en la fabricació de semiconductors; i l’hexafluorur de sofre (SF6), que serveix com a aïllant en circuits elèctrics. D’altra banda, també hi ha factors naturals importants com els canvis en la radiació solar, les erupcions volcàniques i les fluctuacions naturals del mateix sistema climàtic.
 
Sigui tot això del canvi climàtic provocat en la seva major mesura per l’acció de l’home realitat o, com molts afirmen, una ficció; el que per a mi queda clar és el fet que l’home vulgui fer-se l’amo del món modelant-ho i canviant un conjunt d’ecosistemes que es regeixen per si mateixos per mantenir-se en funcionament i assegurar el cicle de la naturalesa i la vida, d’alguna manera ha d’alterar les condicions del planeta i no per bé. 
A mi, el que em fa por, sigui efecte de la naturalesa o sigui per l’acció de l’home, encara que jo penso que es un conjunt de totes dues coses, són les prediccions que faci encara més calor al 2016. Perquè no entenc a tots els que clamen per les bones temperatures i el solet a l’hivern per tal de sortir a passejar-se pels carrers i seure’s a les terrasses quan a cada estació li correspon el seu propi clima i si no és així és que alguna cosa va molt malament. Així que vingui ja d’una vegada el fred i la neu que l’estem trobant molt a faltar. 
 
Per acabar, aquí va el meu desig per al 2016. Desitjo que tinguem grans quantitats de neu i que vingui el fred d’una vegada que també el necessiten. O és que ens hem oblidat que la calor excessiva també té efectes nocius per a la salut?
 
Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu