L'opinió de:
Periodista

Olor a garapinyades, espases i foc

Ja em ve l’olor de les garapinyades acabades de fer. Si m’esforço una mica, també ensumo els pastissos i les coques casolanes. I si vaig més enllà, fins i tot em ve la flaira dels embotits, dels sabons artesanals, del cuir i de la fusta recentment tallada. De fons, escolto com s’apropen els tambors i els renills dels cavalls. Un xoc d’espases, una explosió, les rialles dels menuts… Tot envoltat de l’aroma captivador de l’encens i d’una aura misteriosa… Ja el tenim aquí! Els qui l’heu viscut, sabreu que (efectivament) estic parlant del Mercat Medieval dels Canonges. I els que no, ja tardeu a descobrir-lo! 

La Seu acollirà aquest cap de setmana una de les fires més esperades pels urgellencs i gran part dels territoris del voltant (o almenys això és el que m’agrada pensar). Es tracta d’un festival de sabors, d’aromes, d’espectacles i d’activitats per a tots els gustos i edats. Cada any, el programa és diferent, i cada edició, porta sorpreses noves. Bruixes, cavallers, artesans… Tots s’apleguen per mostrar el millor de la cultura medieval. I és que durant dos dies, els amants o curiosos d’aquest món, tenen l’oportunitat de reviure des de prop algunes de les tradicions i àpats més emblemàtics de l’època. El nucli antic s’omple de paradetes plenes de productes artesanals, i les places i espais urbans apleguen espectacles de tota mena: jocs de foc, representacions teatrals, tallers, danses captivadores i tota mena d’activitats ambientades en els castells de pedra i les lluites amb armadura. No m’atreviria a comparar aquesta jornada amb un capítol de Joc de Trons. Però sí que puc assegurar que, en alguns instants, es pot arribar a pensar que s’està enmig d’una d’aquelles pel·lícules medievals que més d’una vegada ens han fet la tarda de diumenge més amena. Per tant, no veurem a Jon Snow lluitant contra els caminants blancs ni a dracs sobrevolant la Catedral de La Seu. L’acció serà una mica més light. Cavallers i donzelles vestides de l’època en veurem segur, espases, arcs, bruixes i animals misteriosos també, i qui sap, potser tenim una mica de sort i arribem a veure un petit drac fet de cartó, amb queixals i tot. Sigui com sigui, segur que valdrà la pena recórrer els carrerons i racons de la ciutat a la recerca de noves sorpreses. 

Un altre punt fort de la fira és la gastronomia. De fet, aquest any s’ha reforçat encara més. I és que a banda de les paradetes d’aliments i dels menjars tradicionals al carrer (on s’agrupen taules a l’aire lliure i la gent pot degustar menjars medievals) també podrem degustar diferents creacions en alguns locals i establiments de la ciutat. Diferents locals oferiran tapes i tot tipus de plats fets amb aliments i elaboracions de l’època. A qui no li ve de gust unes torrades de pa de sègol amb pernil i salsa d’ortiga? O un bon plat de ventre de porc cuit amb all i julivert? I una crema d’ametlles amb espècies? És veritat que no són plats aptes per a escèptics. Però si es vol conèixer més de prop la gastronomia medieval, no hi ha millor oportunitat! Així doncs, us animo a treure el cap per la fira i a reviure una de les èpoques més representades tant en l’àmbit literari com cinematogràfic.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu