Passat el Dia de Meritxell es dona oficialment el tret de sortida al nou curs polític. Aquest, sense cap mena de dubte, serà un curs atípic per la situació causada per la Covid-19 que ens obligarà a seguir donant resposta a la pandèmia i recuperar les iniciatives legislatives que van quedar interrompudes ara fa sis mesos per la irrupció del SARS-CoV-2 al nostre país.
Tot i que a l’estiu no hi ha hagut activitat legislativa, els consellers generals i l’Executiu no ens hem aturat, fet que es podrà copsar al llarg de les pròximes setmanes quan diversos textos legislatius continuïn el seu tràmit parlamentari i siguin aprovats pel Consell General. Són ja més d’una dotzena de lleis les que estan ‘a la cua’ per tal de ser debatudes, esmenades i, finalment, aprovades. Entre aquestes, textos tan importants com els que han de garantir la transparència de les institucions però, també, lleis que donen resposta a mercats emergents com els e-Sports o que actualitzen el nostre Codi de Circulació tenint en compte les noves formes de mobilitat.
Ara bé, abans que moltes d’aquestes lleis siguin aprovades, caldrà prendre la decisió de formar part del Fons Monetari Internacional, una proposta que es començarà a debatre al ple del Consell General aquest mateix dijous. Ja us avanço que des de Liberals d’Andorra som partidaris de l’adhesió a l’FMI, un organisme internacional del qual formen part la pràctica totalitat dels països del món. Només Corea del Nord, Cuba, Liechtenstein, Mònaco i Andorra no en formen part.
Aquest organisme té com a objectius prioritaris la cooperació monetària mundial i assegurar l’estabilitat financera dels seus membres. Per aconseguir aquestes fites i donar suport als països que puguin tenir problemes financers l’FMI disposa d’un bilió de dòlars per prestar davant qualsevol eventualitat. Poder disposar d’aquesta xarxa de seguretat financera tindria un cost per a Andorra de 4.677 euros anuals i 266.500 euros que quedarien bloquejats en bancs del país a nom de l’FMI.
Ser membre del Fons Monetari Internacional suposa no seguir aïllats del món en matèria financera i garanteix poder donar resposta, si mai es produeix, a una crisi que pugui posar en risc el sistema financer andorrà o en dificultats econòmiques les arques públiques, ja que el Govern podria demanar ajuda econòmica a l’FMI per fer-hi front.
Els esdeveniments d’aquests darrers anys ens estan demostrant que les crisis i els problemes globals també ens afecten. Per això, no té cap sentit fer-hi front sols i sense gaudir de suport internacional en el cas de ser necessari. Formar part de l’FMI és com aquella assegurança que un signa i que espera no haver de fer servir mai però que aporta la tranquil·litat necessària per seguir endavant, sabedors que es podran disposar de recursos si és dona el cas. Aquest dijous tenim el primer debat al Consell General per accedir un organisme financer internacional que ens ha de permetre que el país disposi de seguretat financera, i, conseqüentment, confiança dels mercats i inversors internacionals. En un entorn global, no podem seguir aïllats, els Liberals direm sí a formar part de l’FMI.
President del Grup Parlamentari Liberal