L'opinió de:
Arquitecte

Les estadístiques andorranes

L’estadística és avui considerada una ciència que té la finalitat de recollir, classificar i comptar tots els fets d’un mateix ordre. És el valor que es calcula a partir de les dades d’una mostra i que permet l’estimar un paràmetre d’una població (DLLC-IEC).

Si bé la paraula apareix el 1748, proposada per Achenwall, un professor a la universitat de Götingen, per permetre conèixer a particulars o a l’administració pública la situació de les persones i béns que hi ha sota la seva empresa o jurisdicció, aquest concepte ja era utilitzat en l’elaboració de censos a la Xina fa més de 4.000 anys o el cens romà a l’any 0.

El 1839 es troba el mot registrat en el diccionari imprès a Barcelona per Josep Torner i fet per una societat de catalans. En aquest es defineix el mot com a «cens de la població y dels productos naturals é industrials de la nació o província».

En aquest sentit les primeres estadístiques andorranes es produeixen pels escriptors que donaven notícia de la població parroquial i nacional.

Així T. Junoy el 1838, Ll. Dalmau el 1849, B. Ulrich el 1852, F. Bladé el 1875, Thos i Codina el 1883, A. Osona el 1889, F. Pallerola el 1912, Combarnous el 1932 i Vidal i Guitart el 1940.

La importància de les estadístiques per al coneixement de la realitat, cada dia més complexa, avui és totalment reconeguda. Les societats actuals si es volen eficients i desenvolupades no en poden prescindir.

Les qüestions però que cal posar-se i respondre degudament són:

1 – Quines estadístiques són les que ens convé de tenir i tenir al dia?
2 – Qui és l’encarregat de recollir-les i d’elaborar-les?
3 – Com i a qui es donen a conèixer per aprofitar-les?

Per a ajudar a trobar les respostes adequades i a l’espera de que s’aprovi ben aviat la llei que les ha d’emmarcar us recomano assistir a les 21 jornades de la Societat Andorrana de Ciències, organitzades amb el Departament d’Estadística de Govern, i que divendres 2 de juny del 2017 tindran lloc al centre cultural de la Llacuna a Andorra la Vella de les 15 a les 21 hores, sobre el tema «Estadística i estadístiques d’Andorra», moderades per Alan Ward i Koeck amb el contingut següent:

Primera part: «La provisió d’informació pública: l’estadística oficial», amb les ponències: La planificació de l’estadística pública andorrana (Enric Ripoll i Font), El secret estadístic i el dret a la informació (Wendy Belesaca i València), El valor de l’estadística oficial: una visió des de les Nacions Unides (Alexis Estopiñan i Pascual), L’estadística estructural d’empreses: una experiència pionera en l’adaptació europea i el recurs a la informació administrativa (Estefania Mena i Cerdán), La combinació d’informació primària i secundària per al coneixement de la població andorrana (Olga Ingles i Codina i Dolors Capdevila i Vilella), Les enquestes a la població: càrrega informativa i perspectives (Vanessa Guinlo i Marta Osuna Sanchez), Reptes de l’estadística sobre salut en el països petits europeus (Josep Romagosa i Massana), Els objectius de desenvolupament sostenible i l’estadística oficial (Juanjo López i Lavado), La negociació de l’Acord d’associació amb la UE: informació estadística (Laura Mora i Roger).

Segona part: «L’anàlisi de dades a Andorra mitjançant les estadístiques», amb les ponències: Estadística, Ciència i art (David Rabella i Cusiné), Les assegurances i l’anàlisi estadística del risc (Alfred Mer i Jurnet), Indicadors estadístics associats al medi ambient (Marc Rossell i Soler), La modernització dels efectes del canvi climàtic sobre la distribució de les espècies (Benjamin Komac i Mingoud), L’anàlisi estadística dels hàbits i consums en les telecomunicacions (Lazla Sasplugas i Requena), Tendències globals del comerç al detall, a partir de l’anàlisi estadística  (Sergi Casas i Guibas), L’estadística aplicada al rendiment esportiu: el bàsquet andorrà (Jaume Tomàs i Vilana),  L’instrumental estadístic en la sociologia electoral d’Andorra (Joan Micó i Ibáñez), L’ensenyament de l’estadística en l’educació secundària i universitatària (Yolanda Colom i Torrens), L’estadística i el projecte «smart country» aplicat a Andorra (Yann Baucis), Analytics inaction (Jesús Aguilera i Olarte).
Hi som tots convidats. 

Arquitecte

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu