Per molts, l’èxit ve donat per una gran casa, un bon cotxe, joies, roba de les millors firmes, articles de luxe, guanyar molts diners… En definitiva, viure en l’abundància, sense ser conscients que el gran patrimoni que posseïm tots els individus en general és la nostra habilitat per establir connexions amb les persones del nostre entorn en tots els àmbits: personal, social i professional. Aquest últim, actualment ha agafat molta embranzida per un terme que s’ha posat de moda, el networking, i ha adquirit especial importància perquè esdevé fonamental per prosperar en el món dels negocis.
Tot i que existeix la creença que hi ha qui té aquesta capacitat innata per socialitzar, el cert és que es pot aprendre, i resulta essencial que la desenvolupem i l’entrenem, sobretot en l’esfera laboral, perquè aquesta facultat ens ajudarà a potenciar la nostra carrera professional. Si bé el tradicional pànic escènic i la por a parlar en públic ens pot envair en algun moment, donat que tots tenim inseguretats, preocupacions i dies millors o pitjors, hi ha moltes maneres de treballar l’autoconfiança per convertir-se en un networker exemplar, sense haver de recórrer a decàlegs rígids que ens facin perdre la naturalitat.
El primer que hem de tenir en compte a l’hora de posar en practica aquesta interacció amb els altres és no caure en l’automatisme. Hem de preservar com a prioritat la nostra personalitat i no actuar com a robots; deixar de ser nosaltres mateixos no val la pena, s’acaba notant i es veu molt forçat. Un altre dels aspectes clau és generar aquestes connexions. Provocar trobades d’una manera sincera ens obrirà el camí o la possibilitat de conèixer gent interessant que pot entrar a formar part del nostre cercle vinculat a la feina i, perquè no, inclús de les nostres amistats.
També hi ha un factor que no podem oblidar que és el d’aportar valor. Ajudar els altres de forma honesta, sense que es percebi com una postura interessada per rebre quelcom a canvi, ens donarà prestigi. Es tracta de ser generós i confiar que el dia de demà quan necessitem suport o sorgeixi una oportunitat que s’ajusti a les característiques de la nostra companyia o al nostre perfil laboral ens tindran al cap. Una cosa que pot semblar molt obvia, però que cal recordar, és ser amable sempre. Tothom carrega la seva motxilla, la seva pròpia història de dificultats, entrebancs, angoixes, etcètera, encara que les desconeixem, però quant ajuda que algú ens pregunti com estem i esperi la nostra resposta, un somriure o voler compartir un cafè entre tots amb els que ho podria fer. Apreciar aquests gestos i també propiciar-los ens humanitza, hem de procurar deixar l’hostilitat de banda i ser més empàtics.
Treballar la nostra mentalitat, és a dir, com ens enfrontem a la nostra xarxa de contactes, ho és tot. Si som introvertits i no ens sentim còmodes parlant per primera vegada amb desconeguts, cal que ho anem exercitant, ja que exposar-nos a situacions que suposin un desafiament ens farà sentir més forts i valuosos. Això no vol dir que hàgim de parlar sense parar, ni fingir ser qui no som, simplement ens hem de mostrar tal com som, confiar en nosaltres mateixos i fer un pas endavant. Quan més ho practiquem, més ràpid s’adaptaran el nostre cap i cos a aquestes circumstàncies. Hem d’aprendre a sortir de la nostra zona de confort.
Per últim, és recomanable enfocar-nos en la qualitat i no en la quantitat. No estem col·leccionant cromos, sinó tractant d’establir afinitat amb les persones adequades, per tant, hem de triar aquells que ens facin créixer i ser millors professionals.
El networking és un gran aliat per al desenvolupament de la nostra trajectòria vital; gràcies a una bona estructura de coneguts podrem descobrir nous projectes, oportunitats laborals, conèixer altres punts de vista o tendències del sector en el qual ens movem. Ens serveix per donar-nos a conèixer a altres col·legues de la mateixa àrea a la qual ens dediquem, als qui podrem presentar les nostres habilitats, productes o serveis. Ens permet bellugar-nos en un camp especialitzat en el qual les ocasions de treball seran molt més habituals que en ambients generalistes menys vinculats al nostre sector. Ajuda a potenciar la nostra marca personal mitjançant sinergies i col·laboracions, que sorgiran de forma orgànica a través de converses informals i publicacions en espais com Linkedin o grups de Telegram. Ens és útil també per multiplicar la visibilitat del nostre espai web i xarxes socials. Possibilita identificar idees de negoci, esdeveniments professionals i problemes que necessiten solucions que nosaltres mateixos podríem executar, i de la mateixa manera, trobarem altres perspectives davant les dificultats que apareguin en el nostre periple laboral, així com l’ocasió de crear un sistema de prescriptors que parlarà de nosaltres, estimulant el creixement, perfeccionant la nostra comunicació, descobrint nous interessos i potenciant les nostres habilitats socials. Per tant, si ho pensem bé, tot plegat és positiu així que no tenim res a perdre per intentar-ho.
El següent que ens hem de plantejar és on podem fer networking. En aquest sentit, hauríem de posar el focus en esdeveniments digitals que ofereixen diferents eines mitjançant les quals apropar-te i contactar amb altres professionals, ja sigui a través de les xarxes socials de la cita o del xat en streaming en el qual puguem intervenir. Un altre bon lloc per desplegar les nostres capacitats com a networkers són les fires especialitzades, ja sigui participant com a expositor, visitant o ponent d’alguna xerrada. Acudir a conferències també és una bona opció per estar al dia de les novetats i sempre acaba donant peu a poder parla amb els diferents assistents. Resulta imprescindible deixar de banda la mandra i anar a actes als quals ens hagin convidat i cultivar les relacions personals amb els companys de feina. Cadascú té el seu propi cercle d’influències del qual hem de procurar enriquir-nos mútuament, i finalment, avui en dia no pot faltar que dediquem un temps setmanal a treballar la generació de nous vincles a través de les plataformes digitals, aquestes utilitzades amb criteri; és com disparar al centre de la diana.
No sé com ho veieu vosaltres, però personalment, m’atreviria a afirmar que s’ha de tenir un conegut fins i tot a l’infern. Mai se sap on o quan pots necessitar tibar de contactes.