Negociar des d’un despatx a molts quilòmetres de distància pot ser efectiu i eficient –i més si els protagonistes són alts càrrecs d’institucions europees–, però mai ho serà més que el tu a tu, el fet de trobar-se in situ i trepitjar carrer. Així, i després d’un llarg període de negociacions de caràcter més tècnic entre les delegacions europea i andorrana per assolir el millor acord d’associació, era el moment d’arribar a un nou punt d’inflexió. Aquest s’ha traduït en la visita, dijous passat i per primera vegada al nostre país, del vicepresident de la Comissió Europea i màxim responsable polític de la negociació de l’acord d’associació, Maroš Šefčovič.
L’alt càrrec europeu va passar vora 12 hores intenses al nostre país. L’objectiu era clar: que la realitat d’Andorra, tot allò que volem preservar, quedés plasmada durant la seva estada. Va entrar per la frontera espanyola i va sortir per la francesa per entendre el nostre emplaçament territorial, es va reunir amb el cap de Govern, les síndiques generals, els grups parlamentaris i la secretaria d’Estat d’Afers Europeus. Però també amb els agents econòmics i socials del país, i fins i tot va mantenir trobades amb representants de totes les formacions polítiques d’Andorra i de les seccions joves. Va conversar, per tant, amb moltes persones de diferents àmbits, que li van permetre copsar que som un país amb un elevat sentiment de pertinença, també amb vulnerabilitats, amb especificitats que ens fan únics, però que també són la base de la nostra prosperitat.
Ell mateix ho va exposar en el tram final de la visita: «Cal trobar una solució que sigui avantatjosa per Andorra, respectant les seves especificitats, i que també pugui ser entesa per la Comissió Europea». Durant les negociacions i, especialment amb la seva visita, hem aconseguit remarcar quines són les nostres especificitats i línies vermelles, i hem aconseguit la seva predisposició a encaixar-les dins la voluntat política de la UE.
Així, hem tancat acords per la lliure circulació de mercaderies, aconseguint una transitòria per al tabac, i està molt avançada la negociació per la lliure circulació de serveis, en què es preserva FEDA com a únic operador energètic al país. Queden d’altres línies vermelles per acabar de negociar, com mantenir Andorra Telecom també com a únic operador públic o el sistema de quotes, dins el capítol de lliure circulació de persones. Veient la predisposició mostrada per Šefčovič, són aspectes que segur que s’acabaran de desencallar els mesos vinents.
L’acord d’associació ens permetrà ser partícips de tots els beneficis d’entrar a un mercat únic de milions de consumidors. Diversificarà la nostra economia, ampliarà les oportunitats comercials de les nostres empreses i facilitarà la mobilitat dels joves andorrans, per treballar i estudiar. Com a Estat, ens permetrà accedir a noves fonts de finançament i continuar reforçant la nostra identitat i notorietat a escala internacional.
Ens trobem, com deia a l’inici, en un punt d’inflexió. En un procés d’acceleració de les negociacions dins d’un marc de relació més proper entre les parts. El mateix Šefčovič ho té clar: va manifestar que confia assolir un acord ambiciós abans d’acabar el 2023. La presidència d’Espanya al Consell de la Unió Europea, el segon semestre de l’any vinent, ben segur que hi ajudarà.
A canvi d’aquesta predisposició a accelerar les negociacions, Šefčovič ens va demanar, però, un esforç més pel que fa a la comunicació a la ciutadania sobre els aspectes que s’estan negociant. S’han fet diverses reunions de poble, campanyes de comunicació, i fins i tot, formats televisius de preguntes i respostes obertes. Però encara falta més, i així es farà, perquè tots els ciutadans puguin forjar-se la seva pròpia opinió, sense més influència que la de la informació objectiva, per quan arribi el moment de sotmetre l’acord d’associació a un referèndum.