Aquest dissabte vaig tornar a anar a la plaça Guillemó per al dia de la diversitat cultural i per poder tastar plats de diferents llocs; però en aquesta edició també vaig assistir a la cercavila de les entitats, les quals portaven les seves banderes i vestits típics. La cercavila va recórrer el trajecte entre la plaça de la Rotonda fins a arribar a la plaça Guillemó i en arribar a la plaça van pujar per ordre a l’escenari per saludar a la gent i oferir una petita mostra de la seva cultura. D’aquestes actuacions em va agradar molt la de l’Associació Indira amb els seus vestits i balls típics. Tampoc em va decebre el seu menjar amb l’arròs amb curri i carn. Estava boníssim!
Després, mentre estava dinant també em vaig gaudir molt amb l’actuació dels Castellers d’Andorra que van fer un castell al mig de la plaça, envoltats per la gent que l’omplia de gom a gom. Per descomptat també vaig tastar com sempre el menjar portuguès que acostuma a agradar-me molt: arròs amb moelinhas, bolinhos de bacallà amb broa, una patanisca, un rissóis de carn i per les postres com sempre una nata. Tot com sempre bo, però no sorprenent, ni nou. De fet, per tastar alguna cosa diferent també vaig agafar per a la nit un arròs Chaufa del Perú i aquest sí que em va sorprendre. Penso que un altre any tastaré més plats d’altres llocs i menys portuguesos, ja que sempre tinc moltes oportunitats de menjar àpats portuguesos i com s’acostuma a dir a la varietat hi ha el gust.
A Andorra, on conviuen més de 50 nacionalitats, la diversitat a taula també era ben palpable. Països com Argentina, Colòmbia, Perú, Veneçuela, Ucraïna, Filipines, Rússia, l’Índia i Portugal, entre d’altres, van estar presents amb els seus plats més típics preparats amb orgull i ganes de compartir.
Els visitants van poder gaudir d’un viatge gastronòmic sovint acompanyats d’anècdotes i explicacions sobre les seves tradicions. L’intercanvi no era només culinari: també era una forma de conèixer i reconèixer els veïns, les seves històries i els seus sabors.
L’esdeveniment va incloure també música, danses i tallers per a infants, creant un entorn acollidor i participatiu.
La jornada va posar de manifest que Andorra, tot i la seva mida, és un país ric en diversitat i obert a la convivència. A través d’iniciatives com aquesta, es fomenta el diàleg, l’entesa i la cohesió social, enfortint el teixit humà del país.
L’acte no només va celebrar la cultura, sinó també el valor de compartir i escoltar els costums i les opinions de persones procedents d’altres llocs, alguns molt llunyans, d’altres continents, com Àsia o Amèrica, tot fent de la diversitat un motiu d’orgull col·lectiu. Fins a la pròxima edició.