L'opinió de:
Advocada, mediadora i secretària general de Ciutadans Compromesos

La creixent amenaça dels delictes amb IA: un risc emergent en l’era digital

Fa només uns anys, ni ens podíem imaginar l’auge que tindria la intel·ligència artificial (IA). Una eina que ha obert noves portes i un món de possibilitats en la nostra societat, cada vegada més connectada i dominada per la tecnologia. Ara bé, tot i els seus avantatges i beneficis, també ha emergit una amenaça que s’estén com una ombra en la nostra era digital: els delictes amb la IA.

La utilització de la intel·ligència artificial per perpetrar actes il·lícits ha generat una preocupació creixent entre experts de seguretat, autoritats i la població en general. La capacitat de la IA per processar grans quantitats de dades, sumada a la presa de decisions de manera autònoma la converteix en una eina poderosa per als delinqüents. I aquests no dubten a explotar-la per aconseguir els seus objectius. Objectius que van des de la suplantació d’identitat fins a la creació de contingut fals, passant per l’assetjament cibernètic i l’extorsió. Això ha convertit a la IA en un instrument del caos i del desordre en mans de qui l’utilitza amb males intencions.

Dins d’aquests delictes, un dels que més alerta genera és la suplantació d’identitat mitjançant la generació d’imatges o vídeos falsificats amb l’ajuda de la IA. Materials que sovint són usats per difamar o perjudicar la reputació d’una persona, fet que causa un greu perjudici en la seva vida professional i personal. La creació de contingut fals, així com notícies manipulades per influir en l’opinió pública, s’ha convertit en una amenaça directa per a la democràcia i la cohesió social, ja que pot distorsionar la realitat i minar la confiança en les institucions i els mitjans de comunicació.

Una altra de les situacions que ha creat l’ús de la intel·ligència artificial ha estat la coacció des de l’anonimat de la xarxa a través de l’assetjament cibernètic. Aquestes pràctiques causen un gran patiment emocional als afectats. A més, la violació de la privadesa mitjançant la recopilació i manipulació de dades personals és un perill greu que amenaça la seguretat i la integritat de les persones en l’era digital.

Des del punt de vista ètic, la IA planteja seriosos interrogants sobre la privadesa i l’equitat. Sobretot perquè es pot introduir prejudicis i discriminació en la presa de decisions automatitzades. Legalment, s’ha d’establir mecanismes de responsabilitat i regulació per protegir els drets de les persones afectades per aquests delictes. Per això, són necessàries mesures de prevenció i detecció, així com la promoció de la sensibilització i la cooperació multilateral. Són aquests passos essencials per abordar aquesta amenaça emergent i garantir un futur més segur i just per a tothom.

Treballem tots plegats per abordar aquesta qüestió amb serietat. I amb una determinació que permeti fer front als perills que suposen els delictes comesos mitjançant la IA. Només serà la col·laboració entre governs, empreses i la societat civil que es podran adoptar les mesures efectives de regulació. Si volem un futur segur i lliure de riscos per a tothom, ens hem de protegir contra aquesta nova forma de criminalitat.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu