Search
Close this search box.
L'opinió de:

La catedral, patrimoni de la humanitat

  • El primer esglaó passa per un bon projecte tècnic que constati la qualitat de la proposta

ÒSCAR ORDEIG MOLIST

Escric aquestes línies després que el plenari de l’Ajuntament de La Seu aprovés per unanimitat la proposta presentada pel grup municipal del PSC-Progrés per endegar els tràmits per tal que el Conjunt Monumental de la Catedral de La Seu sigui declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO.

No fa falta ser un expert en economia ni en turisme per adonar-se que, en temps de crisi, cal apostar per potenciar aquells actius que ens diferencien de la resta de territoris, tot fugint d’aventures o d’inversions que tinguin un final incert o que, senzillament, no siguin rentables econòmicament i socialment. Aconseguir formar part del llistat patrimonial més selecte i prestigiós que existeix actualment a nivell internacional ens permetrà donar a conèixer el nostre patrimoni arreu del món i projectar la nostra ciutat.

A La Seu podem presumir de tenir un conjunt monumental d’estil romànic del segle XII de gran singularitat i enorme bellesa que fou construït pel bisbe Sant Ot. A més, aquest engloba un museu diocesà i un arxiu històric, actualment en construcció, amb peces i escrits de gran valor que cal donar a conèixer encara més. Per posar-ne alguns exemples, formen part del museu el Beatus del s.X (només n’hi ha dos a Catalunya) i diversos murals del s.XII. Pel que fa a l’arxiu, aquest comptarà amb un text amb fragments escrits en català que són anteriors als de les Homilies d’Organyà.

Tanmateix, aquest conjunt monumental arquitectònic format per la Catedral de Sta. Maria d’Urgell, els Claustres i l’Església de Sant Miquel constitueix un Patrimoni Històric i Artístic singular que ens dóna personalitat com a ciutat pirinenca. L’important pes polític i cultural que han tingut La Seu i el Bisbat al llarg dels anys, amb la figura del Copríncep d’Andorra, dóna encara més rellevància i solvència a la proposta que defensem.

Cal recordar que, des de l’any 1972, la UNESCO (Organització de les Nacions Unides per l’Educació, la Ciència i la Cultura), a través de la Convenció sobre la Protecció del Patrimoni Mundial Cultural i Natural, promou un Pla de Protecció dels Béns Culturals i Naturals del món (Patrimoni de la Humanitat o Patrimoni Mundial –world heritage). El Comitè del Patrimoni Mundial de la UNESCO és qui decideix la inserció de béns naturals o culturals a la Llista del Patrimoni Mundial. Aquest Comitè exigeix complir una sèrie de requisits per a que un bé sigui considerat de valor universal excepcional.

Alguns conjunts arquitectònics del nostre país, com les esglésies de la Vall de Boí o el Monestir de Poblet, així com altres béns immaterials com la Patum de Berga, ja han obtingut la categoria de Patrimoni Mundial.

Val a dir que el conjunt catedralici de La Seu reuneix molts dels requisits que la UNESCO exigeix per a ser inclòs en l’esmentada llista; singularitat arquitectònica, bellesa del seu conjunt, obra mestra, àrea cultural, obres literàries, etc. Aquests són alguns dels requisits demandats per la UNESCO als quals hem de donar forma a través d’un bon projecte tècnic.

Aconseguir aquesta fita suposaria una oportunitat única, històrica i molt ambiciosa pel reconeixement a nivell internacional, així com un revulsiu econòmic i turístic per a la nostra ciutat. Ens conduiria, indubtablement, a una dinamització, sense precedents, del nostre centre històric, així com dels diferents agents econòmics de la nostra ciutat: comerços, restaurants, hotels…

Val la pena destacar que durant la meva visita a l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep, Mons. Joan-Enric Vives, al Palau Episcopal ens va fer extensiu el seu recolzament en la iniciativa i la seva voluntat de que aquesta arribi «a bon port».

PER ACABAR, voldria remarcar que aquest només és un punt de partida, l’inici d’un camí que no serà fàcil. Caldrà treballar de valent i amb les idees clares, buscant complicitats amb les diferents administracions públiques: la Diputació de Lleida, la Generalitat de Catalunya i el Govern Espanyol. El primer esglaó passa per elaborar un bon projecte tècnic que posi de manifest la qualitat de la proposta presentada davant del comitè avaluador. I, com no pot ser d’altra manera, implicar al màxim totes les entitats, associacions i ciutadans de la ciutat per tal d’impulsar la candidatura.

De ben segur que si anem tots junts i treballem amb esforç i compromís ho aconseguirem. No en tingueu cap dubte.

Doctor en ADE.

Portaveu PSC-Progrés a l’Ajuntament.

redaccio@andorra.elperiodico.com

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu