Search
Close this search box.
L'opinió de:
Afiliada de Concòrdia

Joves amb o sense oportunitats?

Segons el diccionari, la joventut és aquell període de la vida entre la infantesa i l’edat madura. Un període on la majoria dels nois i noies es formen en allò que volen dedicar-se professionalment en un futur pròxim, fins que arriba el dia d’incorporar-se al mercat laboral. Fa uns quants anys, la majoria de joves que estudiaven a la universitat sabien que en acabar la carrera podrien trobar feina força ràpid, i començar a dotar-se d’una experiència molt necessària per evolucionar en la seva professió. Les oportunitats laborals per aquest col·lectiu, però, han minvat els darrers temps. I la manca d’una feina estable o d’estalvis suficients, unit a altres problemàtiques com la no adequació dels salaris a les feines que desenvolupen i l’elevat cost de l’habitatge, ha fet que el moment d’independitzar-se es retardi, la qual cosa no només afecta les seves expectatives laborals, sinó també a la seva autoestima i motivació.

Aquesta situació no és exclusiva d’Andorra, segurament. Però en un país petit com el nostre, les oportunitats laborals per a joves qualificats són més limitades. Per això molts acaben marxant a altres països, quan se’ls presenten ofertes de treball amb possibilitat de progressar més. És aquí on correm el risc de no recuperar aquesta generació de joves formats i amb capacitats d’emprenedoria i creativitat per contribuir en el creixement econòmic del país. Una bona fórmula seria crear un programa de recuperació de talent, per tal de facilitar la posada en marxa de projectes empresarials promoguts per joves, que en un moment determinat potser es van veure obligats a marxar, però a qui els agradaria tornar.

Andorra pot ser un lloc d’oportunitats per a sectors com el tecnològic, el digital, el de la recerca o el de la innovació. I la generació actual de joves preparats i amb capacitat d’adaptació a les noves tecnologies té el potencial per fer-ho. Només cal la implicació tant de les institucions públiques com del sector empresarial. I iniciatives com, per exemple, beques per a formació en sectors emergents, ajuts a l’emprenedoria o incentius fiscals per a les empreses que incorporin persones.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

QualificAND
- Ministra de Salut -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu