Search
Close this search box.
L'opinió de:
Professora, investigadora i traductora

Hi ha una edat per a estudiar?

En aquesta ocasió vull valorar si hi ha una edat per estudiar, ja que a mi particularment m’agrada molt estudiar, gaudeixo aprenent coses noves i no concebria la meva vida sense fer-ho. És com si fos una part més de mi.
Això, hi ha algunes persones que no ho comprenen, fins i tot algunes m’han demanat si pensava continuar fent-ho tota la vida, perquè al·legaven que ja no tenia edat, que ja era massa gran per estudiar. Però la realitat és que l’edat només existeix en les nostres ments i que quan creiem que ja no som capaços de fer alguna cosa, ens estem posant limitacions que realment no existeixen, que només es troben en la nostra ment.
Però, si ho pensem bé, què ens impedeix aprendre en qualsevol moment si realment volem fer-ho ? Hi ha alguna limitació real per no poder estudiar?
Hi ha moltes creences parany inculcades que se’ns han quedat gravades en la nostra ment al llarg de la vida i una de les més perilloses per ser auto limitativa és la de pensar que les coses es fan com s’han fet tota la vida. El problema és que a causa d’aquesta creença creiem que no hi ha altres alternatives, que les coses són així, perquè és el normal, el que fa la majoria i perquè sempre ha estat així.
El cervell és un òrgan mal·leable. Des que naixem, l’aprenentatge i l’experiència el modifiquen contínuament mitjançant un fenomen que coneixem com neuroplasticitat.
Això vol dir que les habilitats cognitives implicades en l’estudi, com, per exemple, la memòria o la concentració, entre altres, poden i han de desenvolupar-se, per això és necessari treballar-les i perfeccionar-les mitjançant l’entrenament i la pràctica de forma habitual.
Alguns consells per a estudiar a una edat adulta són:
En primer lloc, hem de canviar de mentalitat i començar a adonar-nos que la formació ha d’esdevenir una constant, gairebé en un estil de vida, ja que l’evolució del mercat laboral i la revolució tecnològica ens exigeixen una actualització permanent de continguts. Per això, en primer lloc, hem de substituir la creença que tenir una carrera i un màster vol dir que tenim una excel·lent formació, el que hem de fer és continuar formant-nos i actualitzant-nos constantment.
D’altra banda, si volem incrementar les nostres opcions, també hem de entrenar-nos en la flexibilitat. Pensar que només volem dedicar-nos al mateix que hem fet sempre i que no volem moure’ns d’aquí, ens situa en una posició molt rígida que limita les nostres oportunitats laborals.
Finalment, us suggereixo realitzar un procés d’autoconeixement i connectar amb les vostres habilitats, fortaleses i talents per a relacionar-les amb l’oferta d’estudis, ja que la clau de l’èxit en qualsevol procés d’aprenentatge, com tots sabem, és l’interès, per això és una de les qüestions més importants que hem de plantejar-nos a l’hora de triar un camp d’estudi.
I si finalment us decidiu, us desitjo molta sort amb els vostres estudis!. 

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu