Search
Close this search box.
L'opinió de:

Festa de l’Assumpció

FABIOLA SOFIA MASEGOSA

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

De festes, el 15 d’agost, per celebrar el dia de l’Assumpció de Maria, n’hi ha moltes; però, avui, m’agradaria parlar de les festes patronals en honor a l’Assumpció de la Mare de Déu d’Elx, durant les quals es representa una de les nostres meravelles teatrals: El Misteri d’Elx.

Aquesta representació té lloc cada any, els dies 14 i 15 d’agost a la Basílica Menor de Santa Maria d’Elx. A més es representen els assajos generals. El Misteri, que es divideix en dos actes, és un drama cantat d’origen medieval que representa la Dormició, Assumpció al Cel i Coronació de la Mare de Déu. És l’única obra de teatre medieval que s’ha mantingut viva fins als nostres dies gràcies a una butlla del Papa Urbà VIII (1632). La Unesco va reconèixer el valor del Misteri d’Elx com a exemple de transmissió cultural entre generacions el 2001, declarant-lo Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. A més del Misteri i de les activitats característiques de les festes majors com són balls, jocs per als nens, aperitius, teatre al carrer, etc.; s’haurien de destacar activitats com les celebracions de les tradicionals Nits de l’Albà i de la Roà, entre moltes altres.

La Nit de l’Albà, que se celebra el 13 d’agost, consisteix en una ofrena de focs artificials a la Mare de Déu de l’Assumpció. A mitjanit en punt, apagats tots els llums de la ciutat, des del campanar de la Basílica de Santa Maria és llançada una enorme palmera de focs artificials que il·lumina tota la població: és l’anomenada palmera de la Mare de Déu. Després, en el mateix campanar, amb totes les seves campanes al vol, s’encén una silueta de la patrona d’Elx realitzada en foc que es pot veure des de totes les terrasses il·licitanes. Després del primer acte del Misteri d’Elx, que conclou amb la Dormició de la Verge, té lloc la tradicional Nit de la Roà, en què es vetlla el cos de la Mare de Déu. A més, durant les festes patronals també tenen lloc les festes de Moros i Cristians que recreen la presa de la ciutat d’Elx per Jaume I el 1265. Cada any les diferents comparses realitzen les desfilades de l’entrada mora i cristiana, els espectaculars trets amb arcabusseria i la representació de les ambaixades mora i cristiana. Vull animar a les persones que tinguin l’ocasió a assistir a aquesta magnífica representació a la que jo he tingut el plaer d’assistir.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu