Search
Close this search box.
L'opinió de:
ballestamarc@elperiodicdandorra.ad

Ens han fallat o els hem fallat?

“Cal una Llei de responsabilitat política”, és una de les frases més de moda actualment. Va començar a agafar força arran de l’aparició del moviment dels Indignats i el 15M a Espanya i és una de les frases que més s’ha repetit en les darreres manifestacions a Andorra (fet molt poc freqüent, aquest de les manifestacions al nostre país, sigui també dit). 

A primer cop d’ull, seria una cosa que ningú es negaria a acceptar. Qui no voldria una llei que exigís responsabilitat a qui s’ha elegit per gestionar els recursos del país (i de tots els ciutadans) i que té una implicació directa en les decisions que afecten el present i el futur del nostre país? El problema arriba quan comences a pensar-hi amb una mica de deteniment. Quan parlem de responsabilitat, a què ens referim? Què és exigible o no a un polític? Què es considera una acció encertada i quina no? I d’aquestes, quina seria punible? Si instaurem això, depèn del grau, qui gosarà presentar-se a un càrrec públic? I si ho fa, s’arriscaria a prendre decisions de calat encara que fossin necessàries? Jo no ho sabria contestar…

I és més, els mecanismes actuals no permeten fer ja aquest control? Les diferents lleis ja existents i la pròpia Constitució no donen prou garanties? Podríem discutir extensament si el fet de no tenir una llei d’imcompatibilitat de càrrecs públics o el no tenir un fiscal anticorrupció específicament, ajuda o no a exercir aquest control a la classe política, i crec que són unes bones eines, però el fet de no tenir-les no hauria de ser motiu per posar en dubte tota la classe política.

Però en arribar a aquest punt sempre em ve al cap el que m’han ensenyat a casa. Abans de poder exigir als altres primer de tot exigeix-te a tu. I per tant, abans d’exigir als teus polítics si han fet els seus deures correctament (que cal fer-ho), hem fet nosaltres els nostres deures envers tot el que envolta la política?  Sabem realment a qui donem els nostres vots? A l’hora d’anar a unes eleccions, ens llegim els programes que presenten els diferents partits? Ens informem de qui són les persones que es presenten a les llistes, quina ha estat la seva trajectòria tant política com professional? Assistim a les diferents reunions que es fan per presentar els diferents programes? Els hi demanem per temes concrets que ens afecten o preocupen i que no apareixen explícitament als seus programes? Els hi recordem tot allò que no han complert en la legislatura passada?

Malauradament tinc la sensació que la majoria no complim amb aquests requeriments, i el que és més greu, la sensació és que les generacions més joves som les que complim menys amb això. Els que seguiu o heu seguit la serie “The West Wing” recordareu un on capítol on el president Barlet està en un auditori i respon la pregunta d’una noia que li demana sobre si els polítics han fallat als joves, i ell respon: “la generació actual és la més apàtica de la història (…) les decisions les prenen els que es presenten, així que us hem fallat o ens heu fallat? crec que a mitges…”

Las decisiones las tomas quienes se presentan (El ala oeste de la casa blanca)

Així doncs, ens han fallat o els hem fallat?

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu