L'opinió de:
Periodista

Els joves professionals mereixen suport per desenvolupar-se, no obstacles

És innegable que l’experiència es guanya amb el pas dels anys, i també ho és que l’aprenentatge requereix temps. No obstant això, iniciar-se en el món professional és tot un desafiament, especialment quan la tasca implica comprendre les relacions polítiques, la situació sociocultural i els costums d’un país. Aquest és un aspecte fonamental en professions com el periodisme, en què cal entendre el que succeeix per comunicar-ho de la manera més precisa.

Tot i que això no justifica errors o la manca de reconeixement d’aquests, ja que és cert que s’aprèn dels errors. Això és especialment evident quan es tracta d’un equip jove i reduït, en el qual la joventut, malauradament, sovint es confon amb manca de seriositat o superficialitat. No obstant això, deixant de banda aquests prejudicis, parlem de joves professionals que aspiren a contribuir a la formació d’una opinió pública i donar veu a sectors sovint oblidats.

En aquest sentit, és tan important assumir la responsabilitat d’ajudar a construir una opinió pública com ho és que els actors implicats en el procés d’informar hi participin amb compromís i professionalitat. Tot i que l’administració proporciona gran part dels fets que els mitjans han d’explicar, també pot convertir-se en un obstacle si les peticions d’informació, sol·licituds d’entrevistes i altres demandes no són gestionades amb l’eficàcia i l’agilitat necessàries. Respondre les demandes amb poca celeritat o des d’una perspectiva allunyada del que es necessita des d’una redacció pot dificultar una bona praxi informativa i, a més, desmotivar els professionals que treballen amb dedicació. Tot plegat només per respondre a disputes ideològiques, o crítiques en la gestió que fan alguns mandats, que van més enllà d’on poden arribar aquells que desenvolupen un càrrec subordinat, però que creuen tenir-ho tot ben lligat per estar-hi dins.

És cert que una feina ben feta no depèn exclusivament de l’accés que els periodistes tinguin a les institucions, sinó també del grau de responsabilitat i professionalitat amb què es tracta la informació. Tot i això, existeix una interdependència evident, i si no es permet un cert grau d’obertura perquè un grup de joves periodistes puguin fer la seva feina de la millor manera possible, es pot veure compromès l’accés a la informació i, amb això també, el dret a informar dels successos i la situació sociopolítica del país.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu