L'opinió de:
Arquitecte

«Els andorrans i nosaltres»

Fa uns dies va publicar-se aEL PERIÒDIC D’ANDORRA un important article d’Antoni Pol amb el títol La Unió Europea comença als Pirineus, en el que posava a consideració un tema cabdal per al futur d’Andorra i dels seus veïns pirinencs. Es preguntava si Andorra pot establir una nova relació amb la UE sense estrènyer els lligams amb els «europeus» més propers, els que viuen a tocar. He escoltat la mateixa lúcida idea de llavis d’una de les més rellevants personalitats polítiques del Principat. La qüestió fonamental és la següent: d’aquí a 20-30 anys, tindrà Andorra la dimensió suficient per jugar un rol adequat en un món globalitzat i en accelerada mutació? Deia Aristòtil (Ètica, cap IX), referint-se a la Grècia del seu temps: «Deu homes encara no són una ciutat, i cent mil ja no són una ciutat». El gran filòsof preceptor d’Alexandre Magne reflexionava sobre l’escala de les comunitats humanes per a assegurar el progrés econòmic i social i l’exercici de la democràcia. Evidentment, les societats necessiten una base demogràfica i un espai físic suficient per a desenvolupar-se en plenitud.
Andorra té ara una població d’uns 70.000 habitants i una extensió de només 464 km2, un territori molt exigu. Amb una corona addicional de 30 km, dotada d’un estatut especial per a les activitats econòmiques, es doblaria la població i s’arribaria gairebé als 5.000 km2 . Un canvi substancial! Aquesta és la proposta d’Antoni Pol, a la que m’adhereixo plenament perquè fa anys que penso el mateix. Partint sempre del respecte més absolut a l’estatus político-administratiu del Principat com a país independent amb les seves pròpies lleis i símbols, i aprofitant l’actual procés de negociació amb la UE, sembla d’una total oportunitat plantejar seriosament l’establiment d’una àrea econòmica especial constituïda per Andorra i els seus veïns pirinencs immediats: l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Sobirà i l’Ariège sud.
Al llarg de segles, La Seu ha exercit de forma natural com a centre de serveis educatius, comercials, sanitaris, etc, de les valls d’Andorra. Els esdeveniments polítics, les convulsions bèl·liques, les migracions, els canvis socials del segle XX han capgirat la situació, i des de fa unes dècades Andorra és la germana gran, el pol demogràfic i d’activitat econòmica d’aquesta part del Pirineu. Hem de contemplar amb recança o nostàlgia aquest fet? No, de cap manera. Ben al contrari. Tenim la immensa sort de que Andorra sigui un Estat puixant i dinàmic proper, en el que ens trobem com a casa gràcies a les significants afinitats idiomàtiques, culturals i socials (i a la rellevància del qual també hem contribuït amb la nostra aportació laboral). Les societats evolucionen de pressa, cal treure’n les lliçons pertinents i actuar reflexivament però amb decisió.

De l’anàlisi de la situació actual i de les dinàmiques previsibles a 20-30 anys, se’n dedueix nítidament que: a) hi ha una afinitat cultural i social evident entre els andorrans (nacionals i residents) i els veïns pirinencs immediats, i una continuïtat geogràfica inqüestionable; b) el Principat d’Andorra ha endegat un procés irreversible d’apertura econòmica i manté negociacions amb la UE per a definir un Conveni de col·laboració mútua; c) els habitants de l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Sobirà i l’Ariège sud són ciutadans de ple dret de la UE, amb una renda per càpita inferior a la d’Andorra; d) Andorra té una dimensió física escassa (464 km2 ) i una població (70.000 habitants), relativament insuficient per a assegurar a mig i llarg termini un desenvolupament econòmic, social, urbanístic i ambiental congruent amb la complexitat que requeriran els temps a venir; e) l’establiment d’una àrea econòmica especial reconeguda per França, Espanya i la UE, formada pel Principat d’Andorra i una corona d’entre 30 km i 50 km addicionals, amb una població global d’entre 150.000 i 200.000 persones, i una extensió d’entre 5.000 km2 i 10.000 km2, constituiria un territori d’escala més adequada per a afrontar els reptes del futur; i f) ni els governs de Catalunya, Espanya i França, ni la UE haurien de refusar, ans al contrari, un plantejament imaginatiu, ambiciós i alhora realista com el proposat, que redundaria a curt i mig termini en l’increment de la riquesa dels pirinencs i en la consolidació d’un dinàmic pol d’irradiació econòmica, social i cultural al bell mig de la serralada, a mig camí entre les potents conurbacions de Tolosa i Barcelona.
Deia Louise Penny, l’escriptora canadenca: «La història és geografia expandida en el temps».
Arquitecte

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu