Mentre els partits criden a la participació a les eleccions europees per evitar una elevada abstenció, milions de ciutadans comunitaris ho tindran més difícil per votar pel fet de sofrir d’alguna incapacitat, física o intel·lectual .
Les barreres són moltes i van des del col·legi electoral que no té rampa per a cadires de rodes, passant per la papereta de vot que no està en braille o per l’anunci electoral sense subtítols, fins a les persones que han estat declarades legalment incapaços per acudir a les urnes a causa d’un problema mental o intel·lectual .
L’Agència de Drets Fonamentals (FRA) de la UE ha aprofitat la celebració d’eleccions al Parlament Europeu per realitzar un informe en què denuncia com aquestes situacions incompleixen la Convenció de Drets de persones amb discapacitat, de les que a la UE hi ha 80 milions.
«Les eleccions al Parlament Europeu és un dels majors processos democràtics que tenen lloc en el món i milions d’europeus amb discapacitats no seran capaços de participar com qualsevol altre ciutadà europeu. Aquest és el missatge clau», resumeix Martha Stickings, autora l’informe.
L’article 29 de la Convenció no deixa cap dubte quan diu que els països signants han de garantir «( … ) el dret i l’oportunitat de les persones amb discapacitat a votar i ser elegides ( … )».
Un dels aspectes que s’esmenten en l’informe de la FRA és com en molts països la incapacitació legal de, per exemple, persones amb síndrome de Down o malalties mentals, condueix automàticament a la privació del dret a votar. Aquesta situació es dóna en 15 països de la UE, el que l’Agència anomena el «grup d’exclusió» i en els quals es produeix una discrepància amb el que assenyala la Convenció, explica Stickings.
Encara que en aquests països hi ha processos legals clarament establerts per declarar algú incapaç legalment i, per tant, perdre el seu dret al vot, des de la FRA es destaca que la Convenció defensa que el dret a votar no ha de vincular-se a la capacitat legal. El Comitè internacional que vigila l’aplicació de la Convenció argumenta que «la capacitat de les persones per prendre decisions no es pot utilitzar per justificar cap exclusió de les persones amb discapacitats d’exercir els seus drets polítics, inclòs el dret al vot».
En altres sis països, entre ells Espanya, la pèrdua del dret a votar no és automàtica i pot donar-se el cas que algú a qui, per exemple, se li ha declarat incapaç per gestionar les seves finances, pugui acudir a les urnes. Finalment, set estats garanteixen el dret a votar fins i tot a les persones que han estat incapacitades legalment.
Respecte a la resta d’obstacles, l’informe de la FRA indica que, als països on hi ha dades, només entre el 2 i el 50% dels col·legis electorals són accessibles per a discapacitats, encara que en la majoria dels casos això fa referència només a l’existència de rampes, i no a l’atenció a un altre tipus de problemes .
Però els obstacles van més enllà de les barreres arquitectòniques. Paperetes de vot per a cecs, fullets fàcils de llegir, anuncis electorals amb subtítols o llenguatge de signes, pàgines web adaptades als discapacitats, o fins i tot formes de vot alternatives per a pacients ingressats falten en els processos electorals en molts països.
Per a més informació consulti l’edició en paper.