No podem parlar d’un teatre andorrà en el ple sentit de la paraula, però hi ha obres, encara que poc conegudes, que per la seva temàtica són clarament d’origen andorrà, és el cas de En terres d’ Andorra de l’autor aficionat d’origen andorrà, Jacint Marticella Pobla. Obra que val la pena apropar a la població per tal de conèixer la història, tradicions i costums d’aquest petit país.
Jacint Martisella Pobla és un més dels andorrans que van emigrar a Barcelona als anys 30 buscant millorar el seu nivell de vida. Els andorrans emigrats van crear a la Ciutat Comtal el Casal Andorrà de Barcelona i el diari, Poble andorrà. Portaveu del Casal Andorrà de Barcelona, Marticella va veure publicada la seva obra, després de la seva estrena, amb il·lustracions musicals de Mossèn Enric Marfany. L’obra, interpretada també per actors aficionats, va ser estrenada al Casal Andorrà de Barcelona el 29 d’abril de 1934 a l’ocasió d’una festa andorrana en honor d’Agustí Riqué, director i primer actor de l’elenc escènic del Casal. A Andorra, també va ser estrenada el 20 de maig del mateix any, dia de Pasqua, i va ser representada l’endemà al Casino de les Escaldes. Es tracta d’una comèdia lírica pastoral de costums andorranes, composta per un pròleg i tres actes, la qual està ambientada en una època llunyana.
L’acció transcorre en un poble d’Andorra, l’any 1860, i posa en escena esbossos de la vida quotidiana a les terres andorranes. Dins de la peça podem trobar temes com el del contraban de tabac, la caça de l’isard, el funcionament de la política local, la prohibició dels jocs d’envit o la veneració a la Verge de Meritxell, entre molts altres.
A més a més, també posa en escena tot un conjunt de personatges que són arquetips d’aquell món rural i ramader de l’Andorra de finals del segle XIX. Tot un conjunt de coses que fan que la lectura d’aquesta obra sigui molt interessant. Inclús, podríem parlar d’una obra digna de tornar a ser representada a Andorra. H
fabiolasofia@andorra.ad
Per a més informació consulti l’edició en paper.