Search
Close this search box.
L'opinió de:
Soci director de Brachfield & Asociados Abogados

El perjudici per partida doble que pateixen els empresaris per l’IVA de les seves factures impagades

Un dels problemes que estan patint els empresaris i autònoms a causa de l’actual crisi provocada per la Covid-19 és la dificultat per cobrar algunes factures, morositat que s’està incrementant cada dia. Molts clients no tenen liquiditat suficient per pagar totes les seves factures a temps, encara que també hi ha altres que es converteixen en morosos intencionals i demoren els pagaments aprofitant la situació. Sigui com sigui, el cert és que milers d’empresaris i autònoms encara no han cobrat les factures expedides al llarg del primer trimestre del 2020 però no obstant això han de liquidar les quotes d’IVA d’aquestes factures. En molts estats europeus es dóna la circumstància que l’IVA es merita en el moment en què es realitza el servei o es lliura la mercaderia. A partir d’aquest moment el proveïdor està obligat a ingressar l’IVA de les factures emeses dins el període corresponent, sense importar el moment del seu cobrament i fins i tot encara que mai arribi a cobrar-les. En altres països europeus com el Regne Unit i Alemanya els empresaris i autònoms que han de cobrar les seves factures a 30 o 60 dies es poden acollir a un sistema anomenat Cash Accounting Scheme, el que suposa que només hauran de pagar l’IVA a Hisenda quan realment hagin cobrat la factura.

Aquest article em permet realitzar una proposta de ‘lege ferenda’ als legisladors europeus per pal·liar els problemes econòmics que pateixen els empresaris, treballadors i professionals autònoms provocats directament per la crisi econòmica desencadenada per la Covid-19 i en particular per l’augment dels crèdits impagats que estan patint els empresaris durant les últimes setmanes, morositat que a més s’està incrementant cada dia que passa. La mesura proposada és senzilla de dur a terme, ja que només caldria realitzar alguns canvis en textos legals que ja formen part del dret substantiu. A més, la seva implementació per part dels empresaris i autònoms resulta fàcil i barata.

Val la pena assenyalar, que quan un empresari o un autònom no aconsegueix cobrar una factura, es produeix simultàniament l’impagament de la base imposable i l’impagament de la quota de l’Impost sobre el Valor Afegit. En cas que la factura sigui incobrable, l’autònom com a subjecte passiu ha de pagar de la seva butxaca la quota de l’IVA repercutit en la factura i que en teoria hauria d’haver abonat el client morós. És a dir, a sobre que no cobra la factura ha de pagar com una mena de penalització a Hisenda del tant per cent de l’import que representa la quota de l’IVA repercutida en factura, el que drena encara més la liquiditat dels empresaris que veuen com no només no ingressen, sinó que a més han de treure diners de les seves minvades tresoreries per liquidar l’IVA meritat de les factures impagades. Quan no disposen de liquiditat per abonar a Hisenda l’IVA de les factures impagades, han de sol·licitar un ajornament a l’Administració Tributària i pagar el corresponent interès de demora; això si Hisenda els autoritza l’ajornament de la liquidació de l’IVA repercutit, cosa poc freqüent en diversos Estats de la UE.

Ara bé, la deduïbilitat de l’IVA correspon també al criteri de meritació d’IVA suportat, de manera que el client morós es dedueix en l’autoliquidació, l’IVA suportat de les factures rebudes, i que mai pagarà. En conseqüència, el deutor no solament no paga la factura, sinó que s’embutxaca la quota de l’IVA suportat com un «premi» a la seva morositat. Per tant, aquesta situació és injusta, aberrant i suposa una enorme càrrega econòmica i financera als empresaris i autònoms. Així mateix, en la majoria dels casos quan es tracta de factures incobrables, els empresaris no tramiten la compensació de l’IVA liquidat a Hisenda i experimenten una pèrdua addicional totalment injusta. Per la qual cosa, milers d’empresaris que encara no han cobrat les seves factures emeses dels clients morosos, com a subjectes passius que són han de liquidar els imports corresponents als IVA repercutits en les factures que potser no podran cobrar mai.

Per tot l’exposat anteriorment, els governs dels estats europeus, haurien de promoure unes reformes legislatives urgents en el sentit de regular la inversió sobrevinguda del subjecte passiu per a la liquidació de l’IVA de les factures impagades, de manera que sigui el deutor destinatari de l’operació, el que hagi de pagar l’IVA a Hisenda i que no sigui obligació de l’empresari o de l’autònom com a subjecte passiu liquidar l’IVA de les factures impagades. La inversió de subjecte passiu consisteix en el canvi de la condició de subjecte passiu en l’IVA, que passarà a ser el destinatari de l’operació. En una compra d’un bé o en la realització d’un servei, el qual compra o rep aquest bé o servei, passarà a ser subjecte passiu, en comptes de què ven o realitza aquest bé o servei. En aquest cas s’aplicaria el principi d’inversió sobrevinguda del subjecte passiu, de manera que el destinatari de l’operació (el client morós) passarà a ser l’obligat tributari per a la liquidació de l’IVA de les factures que ha impagat en lloc de l’emissor de les mateixes (el creditor) i l’Administració Tributària podrà reclamar directament el pagament d’aquest IVA al destinatari de l’operació; és a dir, al client morós que s’ha deduït l’IVA suportat de la factura que encara no ha pagat. Basant-se en el principi d’inversió de subjecte passiu que la normativa tributària s’ha generalitzat a més supòsits, en aquest cas operarà la inversió sobrevinguda del subjecte passiu i l’obligat tributari passarà a ser el client morós destinatari de l’operació quan el deutor destinatari de l’operació no s’hagi efectuat el pagament de la factura al venciment de la mateixa i hi hagi un dret de crèdit a favor de l’autònom creditor en existir un deute pecuniari, legítima, certa, líquida, vençuda, determinada, exigible i impagada.

L’únic requisit formal seria que el creditor hagi reclamat el pagament de la factura mitjançant correu certificat, comunicació fefaent per mitjà de burofax, per via electrònica a través d’un operador de telecomunicacions que certifiqui l’existència de la comunicació enviada per email, o mitjançant un servei de comunicacions postals que pugui acreditar l’enviament del comunicat. En cas que el deutor es negui a rebre la comunicació del creditor o hagi marxat del domicili social i no pugui ser trobat, no impedirà la modificació de la base imposable per part del creditor. El creditor haurà d’emetre una factura rectificativa en què consigni la modificació de la base imposable corresponent a la factura de l’IVA que es pretén recuperar i en la qual s’anul·li l’IVA repercutit, i indicant en la mateixa que no es renuncia al cobrament del dret de crèdit derivat de l’obligació original i que el document s’emet als únics efectes de rectificar les quotes d’IVA repercutides en el seu moment. La declaració-liquidació de l’IVA no inclourà com a base imposable i quota d’IVA les factures impagades en el període corresponent. A més, l’empresari haurà d’adjuntar a l’escrit la còpia de les factures rectificatives, en què es consignaran les dates d’expedició de les corresponents factures rectificades. El creditor ja podrà recuperar l’impost, simplement computant les factures rectificatives en la declaració trimestral corresponent, és a dir considerant un menor IVA repercutit.

Per tant, la quantia rectificada s’inclourà en la declaració-liquidació de l’Impost sobre el Valor Afegit corresponent al període de liquidació en què s’emeti la factura rectificativa com a menor import de base imposable i quota d’IVA repercutit amb signe negatiu per a recuperar el seu import . Per tant, en la declaració-liquidació de l’IVA l’empresari ja podrà compensar l’IVA repercutit de les factures impagades sense necessitat d’ingressar-lo en les arques de la Hisenda Pública. En aquest supòsit, es produirà automàticament la inversió de subjecte passiu, i l’obligat tributari serà el destinatari de les operacions. L’Administració Tributària reclamarà directament el pagament de l’IVA al destinatari de les operacions o sigui al client morós que no ha pagat ni la base imposable ni la quota tributària de l’IVA. Aquest nou mecanisme d’inversió sobrevinguda del subjecte passiu, pot suposar un important alleugeriment per a les minvades tresoreries dels empresaris i professionals autònoms, i sens dubte és una mesura legislativa fàcil de portar a terme si hi ha voluntat política per a això.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu