Search
Close this search box.
L'opinió de:

El misteri d’Elx

FABIOLA SOFIA MASEGOSA

Aquest estiu, he aprofitat les meves vacances per tornar a veure aquesta joia del teatre religiós medieval i del patrimoni cultural del poble d’Elx i de tota València. La prova d’això, ha estat la seva declaració com a Monument Nacional l’any 1931, i la seva inclusió, l’any 2001, en la primera Proclamació de les Obres Mestres del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

El Misteri es representa, cada any, a la Basílica de Santa Maria els dies 14 i 15 d’agost i consta de dos actes. El dia 14 a les 6 de la tarda, té lloc la Vespra en la qual es posa en escena la mort de la Verge Maria sempre acompanyada dels seus estimats apòstols. La segona part, representada el dia 15 en el mateix lloc i hora, ens mostra el enterrament, l’assumpció i coronació de la Verge, a més del seu miracle pòstum. Uns jueus intenten profanar el seu cadàver i quan un d’ells aconsegueix acostar-se al cos i vol agafar-lo es queda paralitzat i amb les mans retorçades. La resta dels jueus en veure el miracle cauen de genolls i es penedeixen.

Davant el seu veritable penediment, el jueu queda sanat i Sant Joan procedeix a batejar-los per tal d’incorporar-los a la resta del poble cristià. Però, la festa també surt al carrer. El dia 15, a les 10 del matí, tots els fidels acudeixen a la processió del soterrar de Maria la qual esdevé acompanyada pels cants del acte de la Festa i de tots els actors que prenen part en la representació. Respecte als orígens de la festa, en la actualitat, la majoria dels estudiosos d’aquesta peça de caràcter assumpcionista coincideixen en situar-la cronològicament en la segona meitat del segle XV.

Encara que la primera notícia de la seva existència es troba en l’acta del Concejo del 26 de setembre de 1530, en la qual se soluciona una petició de la Confraria de la Humil Verge Maria perquè el Concejo es faci càrrec de les despeses de daurar la cadira «…en la qual es fa la Asumció de la dita gloriossísima Verge Maria per lo mes d’Agost cascun any…».

Per acabar, dir que és tracta d’una peça que cap especialista i amant del teatre medieval hauria de permetre’s deixar de veure en tot el seu esplendor i bellesa que és produeix justament durant aquestes dates en les que se celebren les festes d’agost de la ciutat d’Elx.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu