L'opinió de:

El còmic andorrà

  • Seria fantàstic que a la Massana es presentés una completa exposició i catàleg

ANTONI POL I SOLÉ
ARQUITECTE

Els ninotaires d’Andorra porten més de 50 anys fent historietes gràfiques o vinyetes, o conjunt de dibuixos que formen part d’una sèrie que explica una història.

Es deixa de banda l’experiència del 1956 d’uns patufets o revista dita Els infants que es publicava en català a Catalunya i en tenir problemes va lligar els darrers números (9 a 12) amb Andorra a través d’una impremta andorrana (Riera 2011).

Com no podia ser altrament la vinyeta també té el seu precedent, l’auca, o conjunt d’estampes acompanyades cadascuna d’una llegenda, disposades ordenadament en un full de paper i que es refereixen a diferents episodis d’una història.

En Sergi Mas i Balaguer n’ha estat el precursor i el pioner als anys 1960 amb les seves auques sobre la Verge de Canòlich, sobre els panellets per al pastisser Vives, una altra sobre els herbolaris i la última, recentment, sobre la Verge de Meritxell entre altres, publicades per separat i també formant part d’algun programa de festa major.

Als anys 1970 el mateix Sergi Mas col·laborà amb Andorra Magazine, des del 1971 al 1973 amb les Històries del Llimoi Carnús i al 1975 amb La vaca Beneita que es transformarà més endavant amb La Vaca Bernarda per aparèixer al diari Poble Andorrà (on no va ser possible finalment) i fent-ho més tard a la revista Andorra 7. Txema Díaz-Torrent a la revista Portella nº 2 (2011) n’escriu l’article L’estrany cas de la vaca Bernarda.

Durant aquesta dècada i també a Andorra Magazine apareixen altres autors amb pseudònim com Sirius amb La Veu de les Galàxies, Sol de Mitjanit i Les Valls d’Andorra o com Farigola amb Bucòliques.

Entre els anys 1981-1983 apareixen a Tolosa del Llenguadoc a Ed. Loubatières tres volums de Les chants de Pyrène de Pertuzé i Andorra hi es tractada entre les pàgines 10 i 23 del tercer volum. En Sergi Mas va assessorar l’autor.

El 1983 apareixen pòstumes a Ed. La Magrana de Barcelona, La història d’Andorra i Les aventures de Xumet-Man de Núria Viusà i Galí, morta amb la seva filla en els aiguats de 1982.

Aquest mateix any apareix a Ed. Novo-Art la Breu història d’Andorra a càrrec de Jaume Marzal i Canós / J.A. Parrilla. Obra que serà revisada i ampliada l’any 1999, i editada per Crèdit Andorrà amb la col.laboració de Francesc Rodríguez i Rossa.

En Sergi Mas continuarà fent les seves aportacions en els programes de la festa major d’Escaldes-Engordany presentant els teixidors de la Cofraria de Paraires, els galantejadors del Ball de Sta. Anna, St. Miquel d’Engolasters i les taronges als pins, i la Llegenda del llac d’Engolasters, en colors, entre els anys 1983 i 1990.

Finalment també va fer unes tires de les Colònies de Sispony al Poble Andorrà durant diversos anys.

A la dècada dels anys 1990 cal comptar amb els treballs de Maurici Bellmunt i Carreté que publicà al 1992 el llibre 3 anys de Mal Humor a Andorra.

Així com l’obra de Raül Valls i Oliva que publicà El pes del País (1992), Els ous del País (1993), Ja tenim Constitució i ara què (1993) i Força Andorra (1995).

El Cercle de les Arts i les Lletres amb Banc Internacional-Banca Mora premien a la Nit Literària Andorrana, i publiquen entre el 1994 i el 2007 les historietes gràfiques Travelling d’Isaac Bosch i Malagarriga / David Pla i Vall-llovera; Les Aventures de Joni el mariner de Joan Subirana; El tresor de Carlemany de Raül Valls i Oliva; Au revoir d’Isaac Bosch i Malagarriga / Annabel Sardans; Descobriment vital de Pau Montero; Dominique de Eve Aviza / Javier Balmaseda i Ercía; Viatge a la realitat de Pau Montero; Teatre guinyol de Javier Balmaseda i Ercía; i el Cuc de Maurici Bellmunt i Carreté.

El 1995 la Societat Andorrana de Ciències i Banc Internacional-Banca Mora publiquen l’Antologia del Còmic Espanyol 1915 / 1965 a càrrec de Joan Pieras.

El 1997 neix La primera edició de La Massana-Còmic sota els auspicis del Comú de La Massana i la coordinació de Joan Pieras organitzant, fins enguany, 17 edicions.

El camí recorregut, amb la creació del Museu del Còmic i l’Associació Andorrana del Còmic, la Il·lustració i l’Animació. L’ARCA, en aquests darrers anys mostren la validesa, solidesa i interès del projecte que ha servit per difondre el coneixement del còmic internacional així com el dels seus autors, incloent els andorrans i/o d’Andorra.

El 2001 va aparèixer la publicació L’arquitectura i el Còmic a rel d’una col·laboració entre el Col·legi d’Arquitectes d’Andorra, La Massana-Còmic i la Societat Andorrana de Ciències.

El 2006 s’edità el catàleg dels 10 anys de La Massana-Còmic 1997 – 2006.

Altres aportacions diverses s’han fet al còmic andorrà en els darrers anys. Entre aquestes els treballs de Carlos Ezquerra sobre el jutge Dredd i de Martín Blanco.

Cal ressaltar el marc idoni que ofereix el Saló de La Massana–Còmic i el Museu del Còmic per a desenvolupar el món del còmic andorrà avui, tot l’any.

Les dues darreres obres aparegudes i per les quals ens hem de felicitar són El gran secret de la Vaca Bruna de Cecília Santañes i Alexandra Grebennikova editat per Aïna el 2012 com a primer conte infantil andorrà i la Història digital d’Andorra de Jordi Planellas editat per Aloma editors SL el 2013 feta íntegrament també a Andorra.

D’obra, autors i fets a destacar, revisar, reconèixer i recuperar, n’hi ha molts més dels mencionats en aquest article.

Seria fantàstic, mai més ben dit, que a la 18a edició del Saló de La Massana–Còmic, a la seva majoria d’edat, o abans des del Museu del Còmic, si és possible, es presentés una completa exposició i catàleg del còmic andorrà, incloent tots els ninotaires i la seva obra tant d’historieta gràfica com d’acudit remuntant a les primeres referències de la premsa escrita andorrana i/o sobre Andorra.

 

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu