Dimecres de la setmana passada hi va haver una reunió entre Govern i el Comú d’Ordino respecte de l’affaire Grifols. Arran de les explicacions, les úniques, del conseller Dolsa, les incògnites i la foscor sobre aquesta «pel·lícula» no han fet més que engrandir-se. I sembla que els ciutadans es fan moltes preguntes a les quals ningú vol donar respostes clares i precises. Andorra s’hi juga molt en aquesta trama, però, com és tònica general, la informació real discorre sota la superfície, amagada.
Del que sabem, totes les explicacions de les quals disposem giren entorn del condicional: potser, podríem, segons diuen, segons sembla, caldria, ens han dit, segons ells… de la qual cosa es dedueix que les raons reals, i encara no dites, són alguna cosa més que crear a Andorra «lo nunca visto». Els representants de Govern van explicar en què consisteix la construcció del centre d’investigació a Ordino i com seran de beneficioses, segons ells, les seves conseqüències. D’entrada s’han hagut de modificar dues lleis a correcuita que ja van entrar en vigor divendres passat. Mai hi ha hagut tanta pressa per modificar lleis ad-hoc en benefici d’algú de fora. Sospitós si més no. Del patrimoni nacional es destinaran 200.000 euros cada any a aquest projecte, independentment dels resultats que se’n derivin de les investigacions o de si hi ha pèrdues econòmiques. Sembla que anem ben folradets per no tenir cura extrema d’on posem els diners públics. Feu números: 200.000 euros durant 25 anys són 5 milions, que podrien ser a fons perdut! Per altres necessitats es miren fins a l’últim cèntim amb lupa. També es va dir que per tirar endavant el «tinglado»… no hi ha cap pla de negoci! Que ja es veurà com va la cosa. Sembla una broma, però en aquesta pel·lícula la realitat supera la ficció. Amb el «trailer» que ens estan venent i no hi ha un pla de negoci que garanteixi res? És seriós això?
Proveu de demanar ajuda a Actua sense un pla de negoci i a veure com us despatxen. Van dir, també, que Govern no hi posarà ni un euro però que Actua pagarà la construcció a través del capital de Grifols. Perdó? M’expliquen aquesta «embolicada»? Per no ser menys, el Comú va dir que dedicaran 5 milions d’euros a reformar l’hotel Casamanya. Algú s’ha begut l’enteniment? Amb quina finalitat es vol fer la reforma? Què lliga l’affaire Grífols amb l’hotel? Residència de luxe potser? Com bé va dir l’Enric, quan algú ve de fora a treballar sempre s’ha hagut de buscar la vida sense cap ajuda. Penseu-hi bé en la barbaritat… 5 milions!
Del que no es va parlar és del control sobre l’activitat. Recordem que es vol construir un laboratori de màxim nivell de perillositat (BSL4) al centre d’Ordino, per manipular virus letals per als quals no existeix tractament, i que les normes de bioseguretat i construcció són tan estrictes que difícilment encaixen amb l’entorn i les característiques del que fins fa poc era considerada la joia de la corona urbanística d’Andorra. Però tant se val, ja fa dies que se l’han carregat…
Altres realitats incòmodes també es van posar a sobre la taula sense parar-se a reflexionar ni un minut. Grifols vol fer a Andorra experiments que la UE no permet. Cert, però sembla que no preocupa gens. El ministre diu que no, així que cap preocupació. Als EUA no els han deixat fer segons què, però a Andorra serem més agosarats i passarem per sobre dels que més en saben, ja que prepararem, ad-hoc un cop més, una llei de recerca biomèdica que ens salvarà. Però si ni tan sols som capaços de fer una llei de protecció de la Vall del Madriu que impedeixi fer-hi hotels, supermercats i carreteres per a turistes!
I sobre el Comitè Nacional d’Ètica i d’Investigació què? A algú se li ha escapat el riure amb això també. Heu dit ètica? Ah! Que és una promesa d’un ministre! No cal preocupar-se, doncs, sobretot quan s’assegura que Grifols és una farmacèutica que mai ha rebut cap sanció. Mentida! Només a Espanya la CNMC ja l’ha sancionat per incompliment de la llei de defensa de la competència. Heu dit ètica?
I tot és tan transparent, tan beneficiós per a Andorra i tan extraordinari que no es planteja fer cap consulta popular. Ens podem arribar a jugar la pell, i els diners, però per a això no cal que els ciutadans diguin res. «No anem a fer cap cosa estranya, sinó que anem a fer una cosa excel·lent, no creiem que calgui un referèndum. Perdríem molt de temps.» va dir el ministre. Doncs de coses estranyes n’hi ha unes quantes. Cosa excel·lent? Magnífica descripció per a un projecte que altres rebutgen. Que no cal fer un referèndum? Potser cal escoltar més a la gent del carrer. Perdre temps? Quina pressa hi ha? Alguna cosa crema al forn? Per a altres temes més importants a resoldre, el temps no sembla tenir cap valor.
El ministre també va dir que com que el projecte de Grifols no serà un centre de producció sinó de recerca, difícilment pagaran impostos perquè difícilment obtindran beneficis i que hi havia més països interessats en aquest centre. Bona aquesta! Tornem a l’inici de la pel·lícula per preguntar-nos què en traiem de tot això? Una caríssima campanya de publicitat? Si tan bona és, per què ningú més l’ha comprada?
Al final el que més convenç és una raó explícita que va expressar el conseller Dolsa: «Grifols no és cap ONG; Grifols és una empresa multinacional que cotitza en borsa i que treballa per obtenir beneficis». Tota la resta, com deia el Quixot, són «libros de caballerías» i sembla que, un cop més, estem posant el carro davant dels bous, a benefici d’inventari.