L'opinió de:

Educació i cohesió

  • L’evolució de l’espècie es sosté e l’adaptació, i la capacitat d’adaptar-se es sosté en el coneixement

ANTONI POL SOLÉ
Arquitecte

El concepte «educar» ha variat només lleugerament al pas del temps. Així el 1839 es definia com a «criar, ensenyar, adoctrinar» i avui s’aplica com «formar (algú) desenvolupant i dirigint les seves facultats físiques, morals i intel·lectuals».

Segurament això és així per raó de tractar-se d’un concepte molt antic. El mot en qüestió és vell de més de 2000 anys. I doncs, si és tan remot i s’ha mantingut, deu ser que té molta importància.

La tradició ha fixat el refrany «educació i diner fan el fill cavaller».

L’evolució de l’espècie humana es sosté en l’adaptació. I la capacitat d’adequació s’ha sostingut en el coneixement, que ha estat tramés a través de l’educació.

El terme «cohesió» és més modern. Apareix al final del segle XIX com a «l’acció i l’efecte de reunir-se les coses entre si», i no serà fins al segle XX que, en la seva versió social, suposarà la «vinculació dels membres d’una col·lectivitat entre els mateixos i com a grup».

Educació i cohesió són dos conceptes compatibles i no antagònics perquè l’educació imprimeix i pretén crear cohesió.

L’educació té com a objectiu primer i essencial la supervivència del grup o col·lectiu pel qual s’estableix. Tant a nivell primari, per a mantenir la vida (menjar, vestir, allotjar-se, defensar-se), com a altres nivells (transmissió de costums, tradicions i creences) per a garantir la convivència i l’estabilitat social.

Andorra la Vella acull els dies 7,8 i 9 de novembre les XX Jornades d’Història de l’Educació que tractaran el tema de cohesió social i educació. L’Organització és a càrrec de la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana, de la Universitat d’Andorra i la Societat Andorrana de Ciències. Hi col·labora el Consell General, el Govern d’Andorra, l’Institut d’Estudis Catalans, el Comú d’Andorra la Vella i la Universitat de Girona a través dels Servei de Publicacions i del Departament de Pedagogia.

El marc en què es desenvoluparà les jornades és l’excepcional i magnífica Casa de la Vall. En el vestíbul de la nova seu parlamentària s’hi celebrarà la conferència inaugural oberta al públic, L’ahir i l’avui de l’educació a Andorra a càrrec de Roser Bastida (consellera general) i de Roser Suñé (ministra d’Educació i Joventut) el dimecres dia 7 a les 19.30 hores. La resta de sessions es faran al cap de casa de Casa de la Vall en remembrança de l’ús com a escola durant uns anys del despatx del Síndic general a partir del 1917. Aquestes seccions seran obertes només als inscrits que debatran sobre el contingut de les 8 comunicacions presentades al primer àmbit sobre Propostes teoricopedagògiques i polítiques entorn de la cohesió social al llarg del segle XX, de Jaume Carbonell i Sebarroja, Núria Simó i Gil, Joan Soler i Mata, Jordi Feu i Gelis, Xavier Casademont i Falguera, Belen Pascual i Barrio, Joan Amer i Fernàndez, Jordi Monés i Pujol-Busquets, Xavier Tornafoch i Yuste; de les 7 comunicacions presentades a l’àmbit segon sobre Accions i experiències de cohesió social en l’àmbit educatiu reglat (escoles, instituts, universitats) al llarg del segle XX, de Lídia Sala i Font, Marta Simón i Rovira, Maria Nadal i Espinosa, Anna Palomar i Briansó, Marta Puig i Llobet, Clara Valls i Cassi, Llorenç Gelabert i Gual, Xavier Motilla i Salas, Marc Sampé i Compte, Noemí Martí i Casabona, Isabel Carrillo i Flores, Eulàlia Collelldemont i Pujadas, Vicenta Verdugo i Martí, Cristina Escrivà i Moscardó; de les 7 comunicacions presentades a l’àmbit tercer sobre Política, accions i experiències de cohesió social fora de l’escola, en l’àmbit de la societat civil (moviments educatius organitzats, associacions de veïns, entitats socials …) al llarg del segle XX, de Xisca Comas i Rubí, Xavier Motilla i Salas, Bernat Sureda i Garcia, Rosa Gené i González, Maria Llabrés i Benejam, M. Immaculada Picornell i Rodríguez, Asum Pie i Balaguer, Jordi Planella i Ribera, Míriam Flores i Opimi, Gregorio Siles, Eduard Mondéjar i Torra, Carme Garcia i Yeste, Victoria Robles Sanjuán, Llum Sanfeliu i Gimeno, Pere Fullana i Puigserver; de les 10 comunicacions presentades a l’àmbit quart sobre L’educació a Andorra (segles XIX i XX) de Salomó Marqués i Sureda, Enric Roquet i Llovera, Alexandra Monné i Bellmunt, Montserrat Casalprim i Ramonet, Rosa Maria Mandicó i Alcobé, Florenci Pla i Altisent, Míriam Almarcha i París, Josep M. Camprubí i Rovira, Ramon Rossell i Serra, Anna Riberaygua i Montagut, Marta Fanolleda i Riberaygua, Ona Alay i Coll, Meritxell Mateu i Pi, Roser Calvo, Judith Pérez; i de les 4 comunicacions presentades a l’àmbit cinquè sobre Aportacions a la historiografia educativa, de Xisca Comas i Rubí, Xavier Motilla i Salas, Bernat Sureda i Garcia, Andrés Payà i Rico, Isabel Grana i Gil, Xavier Lando i Castillo i Conrad Vilanou i Torrano.

Cal dir que totes aquestes comunicacions es troben ja recollides en un magnífic llibre que acaba de ser editat en ocasió de les jornades.

El marc, sí, és excepcional i magnífic. Excepcional perquè coincideix amb un esperit d’obertura de país, el nostre, Andorra, que també ha d’obrir les seves institucions, i ho fa encertadament, al poble. I mai millor que en ocasió, com s’ha dit, d’unes jornades d’educació i cohesió, que són en definitiva els elements que garanteixen la pervivència dels pobles.

I magnífic perquè Casa de la Vall és la casa comuna gran d’Andorra, de tots els seus ciutadans d’avui, però també d’ahir i també de demà.

És l’element físic de continuïtat que materialitza el relligament del poble andorrà i l’andorranitat.

Avui més que mai hem de ser conscients que l’Educació és la clau, l’única clau de futur i suposa l’intangible que ens perpetua. No només s’han de mantenir els esforços en pro d’aquesta, sinó que cal augmentar-los. Mai podia haver-se trobat un millor continent per a tan preuat contingut.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu