La necessitat de caminar cap a una arquitectura sostenible s’ha tornat a posar de manifest aquests dies amb la notícia del gratacel londinenc que fon cotxes perquè els raigs de sol converteixen la seva façana en un forn solar que danya els objectes propers a aquest edifici , conegut com el Walkie Talkie .
En ocasió d’aquest últim succés, el president de l’Associació Nacional per a l’Arquitectura Sostenible, Luis de Garrido, considera que s’han fet «autèntiques barbaritats» en nom dels postulats racionalistes .
Aquests postulats «són tan impactants visualment com impactants resulten per al medi ambient», i danyen més la salut de les persones, perquè també hi ha edificis que fonen a la gent per la calor que acumulen al seu interior a causa d’una façana o uns materials inadequats .
Garrido cita el Palau de la Música de València, conegut, afirma, com el microones, perquè el sol que entra per la seva cúpula de vidre es converteix en «milers de watts» d’energia calorífica al seu interior. Per pal·liar-ho «van haver cobrir la cúpula amb lones per dins».
L’arquitecte es mostra molt pessimista pel que fa a l’evolució d’aquesta arquitectura al món en general, i a Espanya en particular, i lliura de la crema al Regne Unit, que diu és el més avançat , seguit d’Alemanya .
Entre d’altres edificis emblemàtics, apunta també al Museu Guggenheim de Bilbao, per la seva coberta de titani, perquè són materials que representen una «atemptat a la naturalesa» i la seva extracció és « terriblement costosa» per la quantitat d’energia que es necessita per obtenir-lo. Critica també a aquest arquitecte, que construeix actualment una ciutat ecològica de 5.000 habitatges socials a Cali ( Colòmbia ), els falsos postulats d’ecologia i sostenibilitat sota els quals es publiciten molts edificis .
Es refereix per exemple els construïts amb jardins verticals, on no es té en compte el « malbaratament» d’aigua que necessiten per mantenir-se verd . Al seu parer un correcte disseny és l’únic factor que pot resoldre els problemes mediambientals del sector de la construcció (optimitzant recursos, evitant emissions i disminuint al màxim el consum energètic). També l’arquitecta Paloma Sobrini, exdegana del Col·legi d’Arquitectes de Madrid, apunta al bon disseny per aconseguir un edifici sostenible i eficient energèticament .
Cal tornar, afirma, a l’arquitectura vernacla, recordar-se de com es construïa a Castella, tenint en compte l’entorn i l’orientació solar, i propiciar, si es pot, la ventilació creuada.
Pràctica aquesta última que ve dels grecs, «coses sensates perquè l’ecologia és sentit comú» .
El problema és que se’ns ha oblidat, «enmig d’una bogeria creativa separada de la realitat i ara toca posar els peus a terra».
Considera Sobrini que Espanya sí camina cap a l’arquitectura sostenible, «tot i que encara queda camí», i defensa la necessitat d’educar la societat perquè entengui la importància d’aquest concepte i exigeixi a l’hora de comprar la seva casa un segell de garantia energètica. H
Periodista
Per a més informació consulti l’edició en paper.