Aquest diumenge passat vaig fer la meva darrera visita a l’exposició temporal basada en el fons fotogràfic de Julià Reig Roqueta que es troba ubicada en el que jo vaig conèixer a la meva arribada a Andorra com la Fàbrica del Tabac i que més tard va passar a anomenar-se Museu Fàbrica Reig. Julià Roqueta va ser qui va construir aquesta fàbrica de tabac, un producte essencial en una altra època per a l’economia andorrana, el 1909.
En aquest emblemàtic edifici de quatre plantes, conegut com Cal Rafeló, es trobava l’antiga fàbrica de tabacs Reig de Sant Julià de Lòria que va funcionar del 1909 fins al 1957 i encara que puc entendre els motius del seu tancament, reforçats per la pandèmia que estem patint actualment; no puc deixar de considerar que aquest fet, després de 19 anys d’activitat, és una pèrdua per al país, ja que permetria conèixer algunes de les antigues tradicions d’Andorra. D’ara endavant, almenys es podrà continuar gaudint d’una visita virtual. Allò que en els temps actuals està molt de moda, però que no permetrà passejar entre els objectes i immergir-te en aquell espai que havia format gran part del passat d’aquest país.
Malgrat que actualment l’economia d’Andorra està basada principalment en el turisme, fins no fa gaire temps la producció de tabac tenia un pes predominant en el seu aspecte econòmic. Encara avui es poden contemplar algunes plantacions de tabac a Andorra que són el reflex d’un passat fructífer. I el Museu Fàbrica Reig et permetia conèixer, pas a pas, com es treballa el tabac i com s’elaboraven els diferents tipus de cigarretes. Per mitjà d’un sistema multimèdia et permetien observar des de com es feia el cultiu; passant per com arribava del full a la fàbrica; com es feia el salseig, que permetia donar aroma, suavitat i una millor combustió al producte; l’assecat del tabac; com es realitzaven els paquets de picada, les cigarretes i els cigars; fins arribar al seu posterior control a la duana i la seva comercialització. És a dir, totes les etapes d’aquesta activitat hi formaven part de l’exposició permanent, on també es podien veure algunes de les màquines i eines que es feien servir per treballar a la fàbrica.
A la seva última exposició temporal es pot visitar la mostra de fotografies que va realitzar Julià Reig Roqueta, un dels pioners de l’art de la fotografia a Andorra. Julià Reig va dedicar més de dos decennis de la seva vida a retratar els fets més importants i la gent de la seva parròquia i les seves imatges constitueixen uns documents visuals excel·lents per a l’estudi històric i etnogràfic d’Andorra.
Si encara no l’heu visitat o voleu veure’l abans que tanquin, teniu fins al 9 de gener per poder anar-hi. Val la pena!