Search
Close this search box.
L'opinió de:

Consell d’Europa: un espai on aprendre

  • Els consellers desplaçats a Estrasburg coneixem, escoltem, parlem, discutim, presentem ponències…

MERITXELL MATEU // Consellera general demòcrata

¿Què fa un representant del Consell General a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa? La resposta és fàcil però el fet és que l’altra gent la trobi interessant.

Els representants del Principat som quatre consellers: dos titulars i dos suplents dels partits presents a l’arc parlamentari. Val a dir que els dos suplents són membres de ple dret de les comissions on s’adscriuen, el que justifica la seva presència més enllà de la suplència.

Així, quatre cops l’any, una delegació d’Andorra escollida pel Consell General es desplaça a Estrasburg. Allà ens hem d’adscriure als partits polítics presents a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa que són el Partit Popular Europeu, el Partit Socialista Europeu (on hi ha els membres del PSA), l’Aliança dels Demòcrates Liberals d’Europa (on hi ha els membres de DA), el Grup Democràtic Europeu (amb majoritàriament els conservadors britànics i russos) i el grup d’Esquerra Unitària Europea. Vist això, la delegació andorrana compta amb dos membres al PSE i dos membres a l’ADLE.

Andorra, per la seva història i tarannà té molts pocs passius. És el que s’anomena «políticament correcte». No ha colonitzat mai cap país ni ha provocat cap conflicte bèl·lic, ni té cap gran multinacional amb interessos econòmics importants. Així, als andorrans se’ls veu com a socis fiables i neutres que poden gestionar amb imparcialitat els diferents conflictes o problemàtiques que es viuen arreu o en els diferents 47 Estats membres del Consell d’Europa, més enllà dels plantejaments enraonats dels grans països.

LLAVORS, ¿què hi fem allà? La resposta és clara: conèixer, escoltar, parlar, discutir i si escau presentar ponències, elaborar informes i votar.

Explicar que durant quatre dies es va assistir a diverses reunions i esdeveniments no aclareix gaire la qüestió. El fet és que vàrem aprovar l’associació del Consell Nacional Palestí (parlament de l’Autoritat de Palestina) a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa on Israel és observador. També vam donar suport a la candidatura del parlamentari francès adscrit al Partit Popular Europeu, Jean Claude Mignon, a la presidència de l’Assemblea Parlamentària signant la seva candidatura. Aquest serà el proper president d’aquesta Assemblea a partir del gener del 2012. Alhora, vam examinar i votar diversos informes entorn a temes tan diversos com la cooperació entre el Consell d’Europa i les democràcies emergents al món àrab, la garantia dels drets dels infants emigrants sense papers amb una legislació sòlida o la pornografia violenta i extremada i la lluita contra l’ús d’imatges abusives fetes als infants. Es va debatre sobre les amenaces relatives a l’Estat de dret a Ucraïna i sobre la situació política als Balcans així com sobre les activitats de l’OCDE durant el 2010-2011. També van venir personalitats a fer discursos a l’Assemblea com el secretari general de l’ l’OCDE, Àngel Gurría o el president de l’Autoritat de Palestina, Mahmoud Abbas. L’estada ens va servir per poder felicitar al jutge andorrà del Tribunal de Drets Humans, Josep Casadevall, que acaba d’ésser elegit vicepresident. No tots els estats poden presumir de tenir un dels seus jutges presents al Tribunal a tan alt nivell. Per aquest motiu, ens en podem sentir molt orgullosos.

Totes aquestes trobades poden semblar bambolines i us pot semblar que aporta poc (o res) al Principat.

Però tota aquesta feina aporta un rerefons molt important pel país. Aquestes reunions són molt interessants encara que només sigui per donar visibilitat i la pervivència d’Andorra a l’exterior. A més, els temes tractats són diversos, ens permet intercanviar punts de vista i opinions amb els altres representants del Consell d’Europa. Són maneres de fer i maneres de ser variades però sempre amb un tema central que és l’essència del Consell d’Europa: la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats en el marc del sistema democràtic. En aquest sentit, Andorra hi té molt a dir.

D’altra banda, hem de reconèixer que tenim converses on no hi manquen els tocs d’humor, a més de pactar acords fora de l’hemicicle i de les sales de les comissions. Indrets com els passadissos o la cafeteria es transformen en escenaris essencials per teixir relacions, contactes i que malgrat ser llocs poc convencionals romanen punts essencials de la xarxa que teixeix un parlamentari!

A l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa hi ha 636 membres (318 membres i 318 suplents) de 47 Estats membres diversos més 18 observadors dels tres estats observadors (Canadà, Israel i Mèxic). Junts, treballem activament per llimar diferències tant dins de l’hemicicle com a les comissions.

Sessió rere sessió tots aprenem a ser més generosos a nivell polític, econòmic i social i lluitem per defensar els ideals de llibertat i de defensa dels drets humans tenint com a sòcol comú el respecte.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu