L'opinió de:
Vicepresidenta del Fòrum de la Joventut

Compromís i transformació: cap a un futur més just

La 19a Assemblea del Fòrum de la Joventut d’Andorra ha estat un reflex d’una generació amb ganes de canviar les coses. Els debats, centrats en drets laborals, habitatge i salut mental, han posat de manifest tant les preocupacions del jovent com la necessitat de respostes institucionals clares. Tot i la riquesa del debat i la implicació dels participants, encara queda feina per fer per garantir una millor connexió entre la joventut i les estructures de poder.

Començant la tarda, el debat sobre drets laborals va evidenciar la importància de reforçar la protecció dels treballadors. Aspectes com l’acomiadament lliure, les hores extres abusives, i la manca de sindicats van ser qüestions recurrents. Les intervencions van destacar la necessitat de millorar el coneixement dels drets laborals per facilitar l’emancipació i garantir condicions dignes. Propostes com la creació de comitès d’empresa o una regulació més estricta de l’acomiadament lliure podrien suposar un avenç significatiu.

El segon debat va deixar clar que l’accés a un habitatge digne és una preocupació compartida per tota la societat, no només pel jovent. Els preus elevats, la manca d’oferta assequible i la presència de pisos buits són reptes urgents a abordar. Es van posar sobre la taula mesures com sancionar els propietaris que mantenen habitatges desocupats i fomentar un parc d’habitatge públic. Per fer-ho realitat, ja existeix la mobilització popular, però és fonamental una aposta decidida de les institucions per prioritzar aquesta problemàtica.

Finalment, la salut mental es va vincular tant a la precarietat laboral com a la incertesa en l’habitatge. L’estrès, l’ansietat i la falta de serveis accessibles són problemàtiques que afecten el benestar del jovent. Algunes iniciatives amb impacte positiu podrien ser reduir la jornada laboral i ampliar els serveis públics de suport psicològic. És essencial que es continuï treballant per reduir l’estigma i garantir recursos adequats.

L’assemblea ha posat de manifest la voluntat de la joventut andorrana d’implicar-se en la construcció d’un futur més just. No obstant això, per evitar que aquest impuls es dilueixi, cal canalitzar-lo en accions concretes. La responsabilitat recau en institucions com el Fòrum de la Joventut: ens comprometem a materialitzar les idees sorgides en l’assemblea i a crear més espais participatius. És fonamental que com a jovent veiem que la nostra veu importa i que, col·lectivament, es pot avançar cap a una Andorra on les noves generacions tinguin garanties per desenvolupar-se dignament. Amb compromís i acció, aquest canvi és possible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
Inés Martí
- Responsable d'esdeveniments d'Andorra Telecom -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu