L'opinió de:

Classes particulars

LUÍS DEL VAL
PERIODISTA

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Em vaig convertir en fumador de tabac ros, gràcies a les classes particulars. A les que donava jo, que em permetien, després d’un parell d’hores de fer perdre la rudesa al fill d’algun burgès, cobrar uns diners que em permetia convidar a la meva xicota a una cervesa i comprar un paquet de tabac americà. Però també les vaig rebre. Crec que en cinquè de batxillerat s’em van ennuegar els logaritmes i les lleis de la termodinàmica, i la meva mare, amb gran sacrifici, va haver de pagar-me una acadèmia durant els mesos de juliol i agost. Em va advertir que si no aprovava em fos buscant una feina, i jo, que havia vist a un company, amb catorze anys, amb un tauler a l’espatlla, em vaig espavilar tot el que vaig poder.

Els borratxos que hi havia abans es diuen malalts alcohòlics, els que es jugaven les pestanyes a les cartes ara són ludòpates, i als estudiants vagues o desatents o irresponsables se’ls denomina víctimes del fracàs escolar. Jo he estudiat a l’Institut d’Ensenyament Mitjà, Goya, de Saragossa, en una classe de cinquanta alumnes i una desena d’oients. Alguns, com en el meu cas, en un determinat moment, vam anar a classes particulars. I el compte sortia de la modesta paga del meu pare, i a ningú se li va ocórrer que la meva desatenció, la meva mandra, la meva desgana o la meva garruleria l’haguessin de pagar els contribuents, a través dels pressupostos assignats al Ministeri d’Educació. I repeties curs amb més de dues assignatures suspeses.

I hi havia un sistema absolutament interclassista i democràtic, perquè les revàlides les qualificaven els catedràtics dels Instituts, fos un alumne de les Germanetes dels Rics o del Col·legi elitista dels Pares Milionaris. I això era molt just perquè no cabien recomanacions o tripijocs. I te la jugaves a l’examen, com et jugues el lloc de treball en una entrevista o el nomenament de regidor en unes eleccions. Perquè la vida és una prova permanent.

Diuen que les classes particulars als desatents ja no les pagarem entre tots. I em sembla una bona notícia, perquè és justa, i perquè obligarà que s’espavilin els remolons i els ganduls.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu