L'opinió de:
Periodista

‘Bullying’: amor escolar tòxic

L’ésser humà està carregat de punyetes que dificulten la seva millora com a espècie. L’entorn també afecta, indubtablement, però la majoria de  casos tenen a veure només amb la nostra dificultat per posar fi a situacions que ens fan mal, ja sigui individualment o col·lectiva. Un clar exemple és la distorsionada visió que tenim de l’amor en totes les seves variants: de parella, amistat, filial, etc. Per increïble que sembli, encara hi ha molta gent (jove, que encara és més terrible) que valida concepcions abusives i tòxiques de l’amor, com aquella que diu que «qui t’estima et farà patir». Perdona?! Qui t’estima de manera sana ha de tenir com a prioritat voler que siguis feliç i això ja invalida aquesta idea danyina que malauradament té molt a veure amb la vida de moltes dones que han hagut d’aguantar cops i agravis de les seves parelles, perquè era el que els havia tocat, i perquè molt en el fons, si les pegaven o controlaven tots els seus moviments era perquè les estimaven. Quins collons!!!

En el cas del bullying, tot i que a priori pugui semblar que no té res a veure amb l’amor tòxic, en realitat crec que és una altra manifestació més de no saber estimar els altres. A l’escola, les relacions més importants s’estableixen amb els companys; i és la primera oportunitat que els aprenents d’adults han de mostrar si han après a relacionar-se de manera sana en aquesta microsocietat que és l’entorn escolar i respectar l’altre sense que les seves característiques físiques o manera de ser suposi un aspecte al qual agafar-se per atacar-lo ni fer-lo sentir malament. 

Aparentment la societat sembla haver entès que l’assetjament escolar no és «cosa d’infants» i des de les institucions que vetllen pel bon ambient escolar s’han creat protocolors de prevenció, així com per actuar en cas de donar-se algun cas de bullying. I això als pares d’entrada ens ha tranquil·litzat perquè hem cregut que han entès que aquest tipus d’amor malaltís no és tolerable i que les víctimes no només són els infants o joves que pateixen bullying, sinó tota la societat. Dissortadament, avui dia és decebedor adonar-se que tot i tenir els protocols, quan hi ha senyals d’alarma, es continua esperant que l’abús es resolgui tot sol i que la víctima aguanti els insults, les vexacions i/o l’atac físic amb paciència. Encara es continua prioritzant l’estima vers l’agressor a qui hem d’entendre en les seves circumstàncies familiars, molts cops desestructurades, per sobre del patiment de la víctima, que ha de solidartizar-se amb el seu assetjador. Encara el bullying s’intenta resoldre com un conflicte on a víctima i assetjador se’ls posiciona des dels centres escolars al mateix nivell de greuge. Encara la solució final en massa casos passa per canviar l’infant o jove agredit de classe o fins i tot d’escola. Entretant, l’agressor roman a l’escola, entenent que la seva manera d’estimar és la correcta o que si no ho és, tampoc això no li suposa un problema en el seu dia a dia, més enllà d’alguna amonestació, negant-los l’oportunitat real d’aprendre a estimar de manera sana que no és altra cosa que fer tot el possible perquè els que ens envolten siguin feliços.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu