Tot just passada l’època en què els bons desitjos i les felicitacions envaeixen correus, telèfons o xarxes socials, i superats els moments en què —qui més qui menys— ens trobem tocats per la gràcia de la germanor, del compartir, de l’enyorar o de l’acaronar, ens cal tornar a la realitat. No patiu, no entraré a demanar que aquesta gràcia duri tot l’any: segurament seria impossible, per tants motius que millor no els entri a desgranar. Sí que m’agradaria, però, iniciar l’any amb una columna positiva i per això res millor que buscar bones notícies. De fet, n’he trobat tantes que podria ocupar tot el Periòdic desglossant-les. Sorprenent, no? Fent un exercici de sobrietat em limitaré a mencionar aquelles que, des del meu punt de vista, poden servir de bàlsam per allargar una mica l’aroma de la màgia de les festes i, sobretot, emprendre el 2020 amb més optimisme.
Segons la Pew Research, els europeus som més feliços que mai —des de que es fan estudis, clar— i la majoria donem ple suport als drets democràtics, a un sistema judicial just, donem prioritat a la igualtat de gènere i a la llibertat d’expressió; també considerem que el nostre nivell de vida ha millorat amb el temps. I segons el World Happiness Report, són més feliços els immigrants que arriben al seu destí.
Cada cop són més els països democràtics i cada cop som més les persones que lluitem per a que així sigui. Segons l’OCDE i la UNESCO, estem cada cop més formats i l’analfabetisme retrocedeix de manera constant —baixant del 44% fa trenta anys al 15% actualment.
Cada cop hi ha més sensibilitat a Europa al voltant dels drets dels col·lectius LGTBI i a la vegada cada cop hi ha més països a nivell mundial que eradiquen les legislacions homòfobes. Un altre gran pas ha estat —i seguirà sent— el ressorgiment del feminisme com un moviment de masses transversal i intergeneracional, que denuncia la desigualtat laboral, la discriminació per raó de gènere i la violència masclista.
En l’àmbit del medi ambient, ens trobem amb una conscienciació cada cop més gran per l’ecologia, tant en els hàbits de consum dels particulars com en les pràctiques industrials i en les recerques d’innovació. Tot i això, els experts apunten que haurem d’accelerar el moviment si volem revertir el canvi climàtic i l’escalfament global. El món d’Internet també té aspectes positius: facilita el contacte i les relacions entre famílies i amics llunyans, i als EEUU un 40% de les parelles diuen que s’han conegut per Internet.
Baixa la violència, tot i la difusió que se’n fa, i en els darrers decennis s’han reduït els morts per motiu de guerres o d’atemptats. No puc acabar sense mencionar els avenços que s’estan produint en l’àmbit científic i mèdic per guarir malalties i millorar les condicions de vida de les persones. L’optimisme millora la salut i l’esperança fa viure, o així hauria de ser… Bon i positiu any 2020!