Search
Close this search box.
L'opinió de:

Benestar Interior Brut

FRANCESC RODRÍGUEZ

El PIB recull, grosso modo, tots els béns i serveis que genera un país i és l’indicador més internacional, però cada vegada és més gran el nombre de teòrics que el qüestiona com a termòmetre del progrés d’un país i del seu nivell de benestar: no valora les desigualtats, no descompta les factures del creixement econòmic en el medi ambient i la qualitat de vida de les persones, i és cec davant elements com la cultura o la salut». Aquest és un fragment d’un llarg article d’Amanda Mars que, basant-se en l’opinió d’experts i de reconeguts especialistes, analitza de forma àmplia els recents moviments de diferents països (fent excepció del cas de Buthan, que disposa des del 1972 de l’indicador anual FIB –Felicitat Interior Bruta–) en el sentit de tenir també en compte el nivell de benestar en el moment de valorar el desenvolupament d’un país. Tal com recull Mars, el desenvolupament econòmic no ha de ser una finalitat en si mateixa, sinó que s’ha de traduir en benestar.

Ara fa poc més d’un any va ser notícia el lliurament de l’informe d’una comissió promoguda pel president de la República Francesa Nicolas Sarkozy –dirigida pels reconeguts economistes Joseph Stiglitz i Amartya Sen– en el qual es preconitza l’elaboració «d’un sistema estadístic que completi el mesurament de l’activitat mercantil amb dades relatives al benestar de les persones». El coordinador d’aquesta comissió, Jean Fitoussi, deixava ben clar en unes declaracions que les seves conclusions no proposen suplantar l’index del PIB per un altre, sinó encoratjar la construcció de nous indicadors per orientar millor les polítiques econòmiques i socials. També, que es constata «una dissociació creixent entre el mesurament estadístic de la realitat i la seva percepció, ja que el mesurament és una mitjana cada vegada menys pertinent des del moment en que les desigualtats augmenten».

Si teniu l’oportunitat de llegir l’informe –el podeu trobar a www.stiglitz-sen-fitoussi.fr– podreu constatar que l’augment del Producte Interior Brut no sempre va aparellat amb un augment del benestar.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu