L'opinió de:
Dietista-Nutricionista i membre d'Unicef Andorra

Aprimar-se sense privar-se

L’aperitiu del diumenge, la cerveseta amb els amics, la pizza dels divendres, l’arròs a la platja, la galeteta amb el cafè… Tots ells, petits plaers que poc tenen a veure amb la nutrició i molt amb el fet de compartir, gaudir i viure la vida. Cal renunciar-hi si ens volem aprimar? Rotundament, no. Hem de ser capaços d’aprendre a gestionar-ho i equilibrar la resta del dia i la setmana per aconseguir el nostre objectiu. Un objectiu que, d’altra banda, ha de ser realista i perdurable en el temps.

Aprimar-se és invertir en salut i en benestar físic i mental sempre, i sempre que els paràmetres inicials ho justifiquin. Cal tenir present que es tracta d’un procés crònic que inclou aconseguir una fita i mantenir-la, per això l’estratègia que fem servir ha de contemplar necessàriament el nostre estil de vida, l’entorn i els nostres hàbits i gustos, així com els nostres costums i tradicions.

Perquè una persona s’aprimi cal que gasti més del que menja al llarg dels set dies de la setmana. Així, d’una banda, és necessari dur una vida activa (fent desplaçaments a peu o pujant i baixant escales, per exemple) i fer exercici diàriament. Això s’ha d’aplicar especialment el cap de setmana, que és quan acostumen a haver-hi més extres alimentaris. I fer exercici vol dir practicar almenys durant 40 minuts seguits una activitat física d’intensitat moderada (per arribar a les entre 130 i 150 pulsacions).

D’altra banda, s’ha d’equilibrar el que mengem, escollint preferentment vegetals frescos i aliments proteics per dinar i sopar, i fruita fresca, fruits secs i iogurts durant l’esmorzar i el berenar. Per aprimar-se cal minimitzar el consum d’aliments energètics com el pa, l’arròs, les pastes i les patates, i condimentar triant els greixos més saludables com l’oli d’oliva, l’alvocat, les olives i les llavors.

No obstant això, i malgrat tenir uns hàbits saludables, ens pot passar que la bàscula no baixi, i això pot ser conseqüència que perdem greix corporal mentre guanyem massa muscular. En aquest cas, si que es notarien canvis de volum i forma, o bé es pot deure al fet que acabem ingerint més del que toca o abusant d’aliments apetitosos, com per exemple els fruits secs, el formatge o la fruita d’estiu. Un bon recurs per tal de prendre consciència del que realment mengem i gastem és registrar sobre paper, a través d’una aplicació o fent fotos, tot el que ingerim, i fer el mateix amb l’exercici físic que practiquem. I és que la nostra ment tendeix a menystenir la ingesta i magnificar l’activitat física.

Si parlem de les excuses, sempre en trobarem de bones per fer més extres dels necessaris i menys exercici del que tocaria. És per això que tenir una imatge, un símbol o una nota física que ens recordi el nostre propòsit pot ser una bona estratègia de reforç. 

Pesar-se també ajuda a ser conscient de l’evolució, i tot i que a vegades els canvis de líquid corporal i la pràctica d’exercici poden maquillar els resultats, igualment les expectatives haurien de rondar entre mig i un quilo de greix per setmana. 

Si analitzem les diferents situacions complicades del procés d’aprimament, destaquen els àpats fora de casa i els moments de sofà i televisió. Els perills de menjar de restaurant tenen a veure sobretot amb el pa, l’alcohol i les postres, així que estalviar-ho quan sigui possible o si més no, prendre’n una petita quantitat, ens farà treure la gola sense que tirem enlaire els mèrits aconseguits durant la resta d’àpats. I quant a les excursions a la cuina durant les estones de televisió i sofà, cal escollir preferentment una infusió o beguda vegetal acompanyada d’un quadrat de xocolata en comptes del paquet de galetes o la bossa de xips o fruits secs. 

Gana, gola, avorriment o ansietat? Cal fer-se sempre aquesta pregunta per trobar alternatives saludables que no boicotegin el nostre pla. Si tenim gana, podem avançar l’àpat o les postres. Si tenim gola, és preferible escollir una fruita dolça com el plàtan madur, el mango, el meló o el préssec. I quan es tracta d’avorriment o ansietat, el millor és sortir a passejar o fer alguna activitat física a l’aire lliure. 

Els darrers estudis parlen també dels beneficis de practicar el dejú intermitent de 12, 14 o 16 hores. Aquesta estratègia pot ser efectiva a condició que mengem correctament durant el període restant, tenint present els punts anteriors. I finalment, cal conservar i potenciar el plaer de menjar, apostant pels aliments de qualitat, de proximitat i de temporada.

En resum: fer exercici físic diàriament, alimentar-se habitualment a base de vegetals, aliments proteics i greixos saludables, i permetre’ns ocasionalment aquells petits plaers que ens facin més feliços. I si pot ser, que tant l’ocasió com la qualitat de l’aliment s’ho valguin. 

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu