Search
Close this search box.
L'opinió de:
Dietista i nutricionista

Això no m’agrada, no en vull

Molts pares i mares es troben que les hores dels àpats amb els més petits de la casa, es converteixen en una batalla per veure qui guanya. Molts nens/es tenen temporades en les quals el NO és la seva paraula preferida a taula i això pot provocar desesperació i sobretot preocupació per part dels pares i mares.

A quants de vosaltres us preocupa que el vostre fill/a no mengi de tot? O bé, a quants de vosaltres us preocupa les repetides negatives dels vostres fills/es?

Si és el vostre cas, que sapigueu que no és una situació aïllada, passa molt sovint i és que com tothom, els més petits tenen temporades i temporades.

Bé és cert que és important dur una alimentació variada i equilibrada, però el més important és no forçar a menjar, oferir sí, però mai forçar, ja que podria desencadenar un rebuig encara més gran.

Penseu que els infants, desenvolupen les seves preferències alimentàries al voltant dels tres anys, així que és rellevant tenir-ho en compte, oferir varietat d’aliments i acompanyar als vostres fills/es en aquesta descoberta.

A continuació, repassarem petits trucs a tenir en compte si al nostre fill/a no li agrada gairebé res.

  • Els infants necessiten l’exposició a un aliment d’almenys 15 vegades per a considerar-lo quotidià i familiar. Per tant, si rebutja algun aliment, l’hem d’anar oferint perquè es familiaritzi amb ell.
  • Com us comentava abans, és important no forçar a menjar i no atribuir característiques als aliments com per exemple de càstig o de premi. No és positiu utilitzar un aliment com a un càstig, ja que això farà percebre al nen/a que aquest aliment no és bo. De la mateixa manera, no és positiu jugar l’opció del xantatge (si et menges tot el plat, et donaré una joguina…).
  • Hem de ser exemples. Els infants imiten molts comportaments que veuen a casa, i l’alimentació no és diferent.
  • És important que els més petits participin en les preparacions dels àpats, és molt positiu que els nens/es toquin, aprenguin i experimentin dins de la cuina.
  • La cuina també pot ser un joc per aprendre! Podem fer partícips als nens/es ideant plats amb formes, colors, jugant a veure qui descobreix un ingredient secret… Les opcions són infinites!
  • L’hora dels àpats també és un bon moment per compartir en família, per tant, és important que no hi hagi distraccions com la televisió que puguin acaparar l’atenció dels infants.
  • Els gustos amargs solen provocar més rebuig en els nens i nenes, i és una reacció normal, ja que el gust amarg s’associa a substàncies pernicioses per l’organisme. És per aquest motiu, que molts infants presenten rebuig cap a certes verdures, perquè aquestes solen tenir un gust més amarg que altres aliments. Una opció és acompanyar aquestes verdures amb patata o altres aliments més acceptats.
  • Si el vostre fill/a té tendència a “picar entre hores” i això provoca que en els àpats principals no tingui gana, seria recomanable tenir a l’abast opcions saludables per aquesta col·lació entre hores. No cal prohibir menjar, sinó buscar opcions i que els nostres fills/es ho tinguin a la vista, abans que altres opcions menys saludables com serien les galetes o les gormanderies.
  • No és convenient que forcem als nostres fills/es a menjar més de pressa. Cadascú té el seu ritme, i és important respectar-lo.
  • És molt positiu fomentar l’autonomia dels infants a l’hora dels àpats, si és possible, que mengin ells sols o que fins i tot puguin servir-se ells mateixos els seus plats. De les opcions que hi hagi per dinar o sopar, puguin gestionar el seu plat amb la nostra supervisió.

I sobretot, recordeu pares i mares, que no esteu fent res malament, aquestes temporades solen ser transitòries!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

QualificAND
- Entrenador del MoraBanc Andorra -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu