PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La baixa de quatre metges del servei d’Urgències n’agreuja la saturació

Albert Font assenyala que part de la sobrecàrrega és fruit d’atencions que podrien ser resoltes a la primària

Per El Periòdic

Un instant de la resposta del ministre de Salut, Albert Font, durant la sessió d’ahir.
Un instant de la resposta del ministre de Salut, Albert Font, durant la sessió d’ahir. | Demòcrates

El ministre de Salut, Albert Font, va reconèixer ahir que s’estan vivint moments de «tensió» al servei d’Urgències de l’hospital que han vingut agreujats pel fet que s’han donat quatre baixes de metges que, ara com ara, ja estan sent cobertes. D’aquesta manera, va destacar que un dels professionals ja s’ha incorporat i altres dos estan en procés de tràmits per tal que puguin prestar servei de forma immediata. A banda d’aquestes incorporacions, Font va destacar que una altra de les solucions que s’estan posant sobre la taula és que el Servei de Permanències Mèdiques estigui en funcionament tots els dies feiners durant el període de vacances de Nadal, per donar resposta a les necessitats actuals. 

Així, el ministre va manifestar que s’està registrant una «sobrecàrrega» del servei d’Urgències per malalties que podrien «ser resoltes en l’atenció primària», i va recordar que ja hi ha una comissió creada per analitzar les solucions que es podrien implementar per aconseguir que totes aquestes patologies més banals no acabin col·lapsant el servei d’Urgències. D’aquesta manera, va admetre que el que li «preocupa» és «l’ús que se’n fa» del servei, ja que el fet que patologies que no haurien d’anar a Urgències hi acabin anant fa que es doni «un encariment», ja que es fa servir un sistema dimensionat per a altres necessitats, i una «saturació del servei». 

En aquest sentit, va afegir que aquesta situació es produeix per «la dificultat de l’usuari de veure els metges d’atenció primària venir a casa seva» i, d’altra banda, per una qüestió de reemborsament, ja que a l’hospital és del 90%. Sigui com sigui, malgrat reconèixer que hi ha aquesta problemàtica més general, Font va manifestar que el que cal en un primer moment és «fer front a la situació actual» i tancar les contractacions necessàries per cobrir les places que actualment han quedat descobertes. 

Qüestionat per la consellera general no adscrita, Carine Montaner, sobre la seva confiança en el director general del SAAS, Font va declarar que les relacions han estat «sempre cordials» i que les «diferències» que hagin pogut tenir «han estat saldades amb converses tècniques». A més, va reconèixer que seria positiu fer una enquesta sobre el clima laboral al SAAS, tal com va suggerir la consellera, però va subratllar que el que caldria és evitar que l’actual director general fos «un cap de turc» de situacions sobre les quals no té cap responsabilitat.

Finalment, en el marc de la seva intervenció d’ahir en la sessió de preguntes al Govern del Consell General, el titular de Salut va manifestar que una altra solució que hi ha sobre la taula per tal de millorar el servei és la separació del SUM i d’Urgències, i va reconèixer la millora que pot suposar que totes les urgències es tramitin a través del 112, segons va informar l’ANA.

PUBLICITAT
PUBLICITAT