PUBLICITAT

Andorra la Vella

«Eleccions ja!»

Davant la mirada dels turistes, la marxa sindical aplega mig miler de persones tot i el mal temps

Per Albert Belis

La capçalera de la marxa, amb el lema ‘Per un present i un futur dignes’.
La capçalera de la marxa, amb el lema ‘Per un present i un futur dignes’. | A. B.

Malgrat la pluja, el fred i el pont festiu, els sindicats van aconseguir ahir mobilitzar mig miler de persones pels carrers d’Escaldes-Engordany i Andorra la Vella per protestar contra la política del Govern en matèria d’habitatge, salaris i pensions, així com pel fracàs de la concertació social en el si del Consell Econòmic i Social (CES). A manca de xifres oficials ni del Servei de Circulació ni de la Policia, la Unió Sindical d’Andorra (USdA) es va mostrar optimista i va situar l’assistència per sobre del miler, però la presència de manifestants va ser similar a la marxa de l’1 de Maig, amb una assistència que va fregar les 500 persones. En el seu parlament al final de la manifestació a la plaça Guillemó de la capital, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va demanar «eleccions ja!» i va alertar sobre la possibilitat de convocar una vaga general si no es complien les seves peticions.

«No volem que el senyor Xavier Espot [cap de Govern] ens senti, volem que ens escolti d’una vegada per totes, i si no ens vol escoltar, que sigui prou valent i surti i digui que la classe mitjana i la treballadora no li importa res. Avui hem fet una demostració de força, per nosaltres ha estat tot un èxit, sota la pluja i amb un fred que pela, perquè així no podem continuar, s’acabaran carregant aquest país», va denunciar el líder sindical. «El que ens preocupa –va afegir– és que des de la patronal i el Govern es negui la pèrdua de poder adquisitiu». Per això, «sortirem al carrer cada cop que sigui necessari i estem disposats a arribar fins a les últimes conseqüències, i si hem de convocar una vaga, ho farem, no tindrem gens de por», va alertar.

La marxa va començar puntualment, a les 20.00 hores, des de la plaça Coprínceps escaldenca. De seguida es va poder apreciar que, tal com havien anunciat, hi havia representants del Partit Socialdemòcrata (PS) i de Progressistes-SDP. Sota una pluja fina però constant, els manifestants van anar baixant per l’avinguda Carlemany, davant l’atenta mirada dels pocs turistes que encara feien les últimes compres del dia, en alguns casos amb cares de sorpresa. Els assistents portaven diverses pancartes, algunes de les quals quedaven tapades pels nombrosos paraigües, amb participants de totes les edats.

La Policia redueix un manifestant per insultar els agents, amb la desaprovació dels presents

La manifestació continuava amb pas ferm, amb més rapidesa que l’horari previst, i a mig camí es va fer més evident l’elevada presència policial. Precisament en el moment d’enfilar avinguda Meritxell amunt després de la plaça de la Rotonda es va produir un incident. En aquell moment, un manifestant que estava increpant els agents, segons van confirmar tant el cos d’ordre com els sindicalistes, va ser reduït i detingut, davant la desaprovació dels assistents. «La gent s’està crispant molt, i el Govern s’ha de començar a adonar que això se li està escapant de les mans, perquè no es pot negar l’evidència», va denunciar Ubach.

Després de l’incident, la manifestació va continuar fins que va arribar a la plaça Guillemó d’Andorra la Vella, on els sindicats van llegir el manifest de protesta, amb el lema Ja n’hi ha prou, en què s’interpel·la Espot i el conjunt del Govern. Després de la intervenció dels sindicats, també va agafar la paraula l’associació Stop Violències, que va donar suport a la marxa. A partir d’aquí, els sindicats van passar la pilota a la resposta del Govern per decidir si convoquen o no la vaga.

PUBLICITAT
PUBLICITAT