PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS titlla d’electoralista la renúncia a la pujada salarial de la majoria

La formació presentarà una esmena perquè s’apliqui als alts càrrecs el mateix increment que al sector privat

Per Anna Casanova

Pere López durant la roda de premsa d’ahir.
Pere López durant la roda de premsa d’ahir. | A.C.

El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López, va criticar ahir en una roda de premsa la decisió de la majoria per finalment no incrementar els salaris dels alts càrrecs polítics d’acord amb l’IPC el 2023, titllant-ho com un gest electoralista. «Realment estic molt sorprès, perquè ja fa uns anys que soc parlamentari i he estat ministre, i no havia vist mai una acció, amb tot el respecte, tan ridícula i tan impròpia de l’activitat política com aquesta», va lamentar. Durant el debat de l’esmena a la totalitat al pressupost «ja vam dir que això no podia ser de cap manera», va assegurar López, que alhora va explicar que el redactat de la llei ja està fet, i «si no agrada, la tasca dels grups parlamentaris és esmenar, debatre, parlar les coses; no fer un comunicat de premsa», ja que, si no es modifica el text, «Què vol dir aquesta renúncia? Com es controlarà el que s’ha de fer?», es va qüestionar. Així doncs, al·legant que la majoria no té la intenció d’esmenar l’article, López va assegurar que «ja ho farem nosaltres».

Per tant, el PS presentarà una esmena perquè aquests càrrecs tinguin el mateix increment que el sector privat. Segons la seva proposta, la pujada seria del 7% pel que fa al salari mínim, i hi hauria un escalonat d’entre el 6,5% i el 0,5% fins als 4.000 euros, una fracció que ja no es veuria afectada. En aquest sentit, el president del grup parlamentari va anunciar que personalment no li correspondria cap increment, «però no perquè faci cap renúncia, cap gest de cara a la galeria ni cap cosa que és impròpia dels parlamentaris, sinó en el cas que s’accepti l’esmena que presentarem», va aclarir. Quant als consellers socialdemòcrates, va explicar que sí que els hi podria correspondre un increment en el sou, ja que és de 1.700 euros, tot i després cadascú pugui tenir més ingressos.

D’altra banda, i en un context més general, el líder socialdemòcrata va exposar que el partit, pensa i defensa que hi ha una gran mancança i dificultat amb relació al nivell adquisitiu. En aquesta línia, va exposar que quan es va crear la Llei de Relacions Laborals, aquesta hagués d’haver previst la incorporació automàtica de l’IPC als contractes del treball, així com es fa en els contractes de lloguer, manteniment o les pòlisses d’assegurança, «però tot això no es va voler en aquell moment», va admetre. A més, si bé López va defensar la iniciativa de l’increment dels salaris de cara al 2023, va indicar que els més baixos s’haurien de pujar més del que s’està proposant, una formulació que ja va fer en les anteriors setmanes el raonador del ciutadà, que parlava d’apujar, com a mínim, els salaris en un 10%. «Ell té un molt bon termòmetre de què passa, perquè les persones li expliquen la seva situació cada dia», va opinar. Al mateix temps, va valorar que és evident que hi ha uns problemes salarials al país i de poder adquisitiu que, mentre es deixin augmentar els preus del lloguer, com també ho fan les despeses o l’alimentació, els increments salarials es quedaran absorbits i, en conseqüència, seran insuficients.

Amb tot, la pregunta que el PS vol entrar la setmana vinent respecte de per què el Govern va entrar el projecte de llei, López va assegurar que aquest no es retirarà i, de fet, «amb tots aquests moviments improvisats encara hi ha molta més raó perquè aquesta pregunta es formuli i es contesti», va assenyalar.

Per la seva banda, la consellera general no adscrita, Carine Montaner, va recordar que durant la sessió del Consell General del 13 de setembre, va proposar una reducció dels salaris dels polítics i dels alts càrrecs de l’Administració Pública. Sobre aquesta demanda, Montaner, va observar que el cap de Govern «va insinuar que la proposta era populista i ni de bon tros arreglaria el problema de les finances públiques». Aquesta mesura, finalment, s’ha pres, i per aquest motiu, va lamentar que l’Executiu «ataqui de seguida altres colors polítics considerats com els adversaris, en canvi de reflexionar sobre el fons de la proposta». Finalment, va posar en relleu que «fa falta maduresa política en aquesta legislatura».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT