Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

El PS demana bonificar el preu dels carburants per disminuir la inflació

Espot anuncia una reunió del Consell econòmic i social per abordar l’augment de sous i lloguers

En un intens frec a frec entre el Govern i l’oposició en la segona jornada del debat d’orientació política, celebrat ahir al Consell General, el Partit Socialdemòcrata (PS) va demanar al Govern que intenti, en la mesura de les seves possibilitats, assolir un IPC (Índex de Preus de Consum) el més baix possible abans de final d’any, actualment al voltant del 7%. «Ens haurem d’agafar a alguna palanca per frenar l’espiral inflacionista, i no veiem que sigui l’objectiu de l’Executiu», va lamentar el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López. En aquest sentit, va reclamar la bonificació del preu dels carburants, en una mesura similar a la que s’aplica als països veïns, amb l’objectiu de frenar la inflació. «Cap política salarial serà suficient si continua la pujada de preus», va assegurar López.

Al seu torn, el cap de Govern, Xavier Espot, no va recollir el guant del PS, i ho va argumentar perquè a França i Espanya, tot i la mesura, encara hi ha més impostos al carburant que a Andorra, perquè la majoria de consumidors de gasolina són turistes, les distàncies són més petites i perquè, segons ell, no hi ha prou diners públics disponibles per poder-ho pagar. A més, va destacar que el Govern ja ha posat en pràctica la gratuïtat del transport públic, amb un cost d’entre 3 i 5 milions d’euros, i també congelarà la taxa verda en el gasoil de calefacció. Així doncs, «la bonificació no és prioritària, ja que només pal·liarà el problema de la inflació, i no el resoldrà, però no tanquem la porta», va afirmar Espot. «Si ho porten a terme –va vaticinar López– baixarà l’IPC i a llarg termini, si fan els números, veuran com tots hi sortirem guanyant».

En aquest context inflacionista, a principi del 2023 s’hauran d’apujar els salaris i els lloguers en funció de l’IPC final del 2022. Per començar a abordar aquest tema, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha convocat una reunió del Consell econòmic i social, segons va revelar Espot durant el debat. «La inflació és molt imprevisible i per això encara és d’hora per prendre decisions», va valorar el cap de Govern. Tot i això, Espot va reiterar que la intenció del Govern és equiparar l’increment de l’IPC amb el dels salaris i els lloguers, amb l’objectiu de no fer perdre més poder adquisitiu als ciutadans.

Pintat retreu al Govern improvisació i creu que està instal·lat en el «negacionisme econòmic»

Durant el debat d’ahir, el cap de Govern va contestar els grups parlamentaris de l’oposició. En el cas de Terceravia, Josep Pintat va criticar Espot per «estar a la defensiva i fer un discurs autojustificatiu». A més, va assegurar que «està instal·lat en el negacionisme econòmic» i «improvisa» amb el procediment d’extrema urgència, mentre «nosaltres apostem per l’anàlisi i la reflexió». Sobre les negociacions amb la Unió Europea (UE) per a l’acord d’associació, Pintat va reiterar la demanda dels estudis d’impacte, així com la queixa perquè els grups parlamentaris no formen part de la comissió negociadora. «És una submissió demanar permís a un tercer, vostè ho ha acceptat i no calia, així que no anem bé si ni aquí s’aconsegueix una especificitat», va denunciar Pintat.

Les crítiques de Pintat van tenir resposta per part d’Espot, que va acusar el líder de Terceravia d’«immobilisme i formalisme extrem». En aquest sentit, «vostè no vol fer res», però «per mi no fer res no és una opció», ja que «hem vingut a resoldre els problemes i no a contemplar-los», va assegurar. Per això, «hem d’implementar mesures ràpidament i també a llarg termini». Sobre la comissió negociadora, va assegurar que havien intentat que els grups en formessin part, però no ho van aconseguir. «Assumir el cabal comunitari no és un fracàs, i si no hi hagués estratègia no podríem negociar com ho fem i assolir avenços», va afirmar Espot.

Per un altre costat, el cap de Govern i Pere López van discutir una llarga estona sobre el tercer pagador. El líder socialdemòcrata va demanar a l’Executiu que l’implementi en tots els casos, mentre Espot va destacar que ja està vigent en alguns supòsits i que d’aquí a un any s’afegiran els medicaments per a la tercera edat i els discapacitats.

La consellera no adscrita, Carine Montaner, per la seva banda, va demanar al ministre de Finances, Eric Jover, que elabori un pressupost de l’Estat per al 2023 amb una previsió d’ingressos a la baixa i disminuir la despesa. «Costa veure la tempesta quan encara fa bon temps, i per això el Govern fa com els músics del Titànic, que tocaven com si no passés res», va assegurar. «El poble andorrà ha de saber que patirem, i molt», va alertar Montaner.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu