PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’USdA creu que cal un increment d’atribucions al Servei d’Ocupació

Alerta que les bones xifres d’atur haurien d’anar acompanyades de salaris més alts

Per Albert Belis

Les instal·lacions del Servei d’Ocupació, a Escaldes-Engordany.
Les instal·lacions del Servei d’Ocupació, a Escaldes-Engordany. | SFGA/CEsteve

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) va comentar ahir les bones xifres d’atur que aquest dilluns va fer públiques el Departament d’Estadística i que el Govern va saludar. En aquest sentit, el seu secretari general, Gabriel Ubach, va afirmar que «podem felicitar-nos pel resultat, perquè ja era hora que tinguem alguna xifra positiva», tot i que «el que caldria és adequar els salaris i les pensions al nivell de vida d’Andorra», així que «si aconseguíssim això, seria un èxit total». Al mateix temps, va demanar que el Servei d’Ocupació tingui més atribucions i pugui, per exemple, controlar tots els contractes laborals.

D’entrada, el sindicat demana que es faci una tria de gent que fa molts anys que està apuntada i que «possiblement no treballaran mai fins que es jubilin». En aquest sentit, Ubach vol que el servei tingui més competències i que sigui «molt més dinàmic». A més, va reiterar la demanda que tots els contractes laborals que se signen a Andorra passin pel Servei d’Ocupació, des d’on es portés un registre d’altes i baixes. D’aquesta manera, «tindríem una fotocòpia real de la situació laboral d’Andorra», ja que «avui en dia molts treballadors i empreses no fan servir el servei». 

A més, reclama un contracte tipus que «ha d’estar validat pel servei», de manera que «sabrem quantes empreses busquen treballadors i quantes persones estan en recerca o en millora, i així tindrem una fotocòpia real». Segons Ubach, «avui en dia tens el que tens i no tens més, el que et diu el Servei d’Ocupació, i t’ho creus o no t’ho creus, perquè no reflecteix la realitat del món laboral del país», va lamentar.

Segons el sindicat, aquesta baixada de l’atur, que se situa per sota de les 400 persones durant el mes de juliol, la més baixa des del 2018, es produeix perquè «sortim d’una pandèmia molt forta que ha tingut molta gent fora del mercat laboral i ara estem vivint una revifalla, no només a Andorra, sinó a tot arreu». Així doncs, «per un cantó ens hem de felicitar, ja que hi ha poca gent a l’atur, però, al mateix temps, hem de lamentar que els salaris i pensions no estiguin d'acord amb el nivell de vida de cada país».

Per un altre cantó, l’estacionalitat dels mesos d’estiu pot haver influït en les bones xifres d’atur. «Evidentment, això està claríssim, i quan comenci la temporada d’hivern a finals de novembre també ho notarem, és una situació cíclica a tot l’entorn». Per això, durant els mesos de setembre i octubre l’atur podria tornar a pujar, i a principi de desembre baixaria un altre cop.

Pel que fa a les quotes d’estiu, sobre les quals el ministre Jordi Gallardo va assegurar que totes les parts en feien una valoració positiva, «el que lamentem és que molts treballadors que han fet créixer Andorra estiguin marxant, sobretot els integrants de la comunitat portuguesa, ja que no poden fer front al nivell de vida d’Andorra, i això repercuteix perquè tenim menys aturats però, al mateix temps, estan marxant famílies», va lamentar.

El sindicat demana un contracte tipus validat pel servei amb l’objectiu de tenir «una fotocòpia real» de la situació

Per últim, l’USdA també es va posicionar sobre si cal ressituar el sector de la construcció i el seu lloc en el PIB nacional, ja que estaria a les portes d’un alentiment i a un possible transvasament de treballadors a altres sectors. «Em sembla increïble que ara diguin això, després que hem aportat un munt de propostes per l’habitatge, que ve derivat de la construcció, i que el Govern no ens ha volgut escoltar mai», va recordar. «Un Govern que ha estat ultraliberal, que ara parli d’una intervenció, a tres mesos d’unes eleccions, sincerament ho trobo fora de lloc. La responsabilitat de la situació actual és seva, les coses s’havien d’haver fet quan tocava i no ara, que tenim l’Andorra que ens mereixen i que han volgut que sigui. Dir que ara arreglaran tot el que han espatllat durant vuit anys, què vols que et digui, saps?!», va sentenciar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT