PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra entrega 79 tones d’ajuda humanitària a Ucraïna

També s’han recavat 144.000 euros i 150 persones s’han ofert per ajudar en diferents tasques

Per El Periòdic

Voluntaris de la Creu Roja Andorrana carreguen el darrer comboi.
Voluntaris de la Creu Roja Andorrana carreguen el darrer comboi. | CREU ROJA

La Creu Roja Andorrana, seguint els seus principis fonamentals i els seus valors, es va convertir en el punt de centralització de les campanyes de recollida de material i d’ajuda espontània de la societat cap al poble ucraïnès d’ençà que Rússia envaís el país i s’iniciés una guerra. Des de l’inici del conflicte, la implicació de la població va ser «increïble» pel que fa a l’entrega de material humanitari amb un total de cinc combois, entre el mes de març i l’últim que va sortir la setmana passada, segons va recordar ahir l’ONG en un comunicat. En total, s’han lliurat 79,010 tones de material. En paral·lel també es va engegar una campanya de recollida de fons mitjançant la Federació Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, que ha assolit més de 143.982,44 euros. Les diferents accions incentivades per Andorra Solidària, els ucraïnesos residents al país, el Consolat i el Club Internacional van ser clau en l’èxit de l’ajuda humanitària que s’ha fet. Des de la Creu Roja destaquen que tots els donatius provenen de particulars, empreses privades, comerços, associacions i altres corporacions.

Aquestes accions humanitàries van ser possible també gràcies a la col·laboració d’unes 150 persones voluntàries que des del primer moment han donat suport en les tasques de recollida, emmagatzematge, logística, conductors, acompanyants o traductors pels combois, entre d’altres. Els mateixos residents ucraïnesos al país es van bolcar per sumar en totes les accions. De fet, encara en l’actualitat continuen fent de voluntaris en les diferents accions per als temes administratius, la recerca de feina, traduccions, acompanyament i sobretot com a suport emocional. Cal recordar, que el segon comboi en col·laboració amb el Ministeri d’Afers Exteriors i el Ministeri d’Afers Socials va permetre l’acolliment i el trasllat al Principat d’una dotzena de persones que es trobaven refugiades a Polònia i que tenien lligams a Andorra.

L’ajuda humanitària s’ha concretat amb accions prop d’Ucraïna sempre responent a les demandes de les ONG nacionals, poloneses i ucraïneses que actuen sobre el terreny, però també se segueix al país. Actualment, la Botiga Solidària atén 148 persones provinents d’Ucraïna, principalment dones i infants. A banda, el pis social de la Creu Roja Andorrana va servir per acollir de manera temporal dues famílies, una de les quals encara hi resideix.

Les campanyes de recollida de material de primera necessitat es donen per tancades amb l’enviament del cinquè i últim comboi, que es va dur a terme en col·laboració amb el cònsol honorari i va sortir carregat de 31 palets. No obstant això, la tasca de l’entitat, d’Andorra Solidària i dels altres col·laboradors continua viva per a l’acompanyament dels refugiats, i també de les nombroses famílies que es van oferir espontàniament per fer d’acollida.

 

La situació a Ucraïna

Pel que fa a la situació bèl·lica en aquests moments, cal recordar que ja fa sis mesos que es va esclatar el conflicte i els experts en la matèria no veuen la seva fi a curt termini. De fet, Rússia persisteix en el seu objectiu, que ja ha desplaçat més de sis milions de persones i, malgrat que la guerra ha desencadenat una evident crisi energètica a Europa i una altra d’alimentària gravíssima sobretot a l’Àfrica, les sancions de la comunitat internacional contra Rússia i tot l’entorn de Vladímir Putin no han tingut cap efecte. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT