No va ser un ple qualsevol al Consell General, ja que el 9 de juny s’aprovava el projecte de llei de mesures per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania, que incloïa, entre altres mesures, la pujada dels salaris segons l’IPC de bona part dels assalariats. El Consell General va tramitar el projecte de llei per la modalitat d’extrema urgència i aquest fet va portar els consellers generals de Terceravia a presentar un recurs a Sindicatura, que no va ser acceptat a principi d’aquest mes. En aquest context, el grup parlamentari encapçalat per Josep Pintat va fer públic ahir que presentava un recurs d’empara al Tribunal Constitucional (TC) en considerar vulnerats els drets dels tres consellers del grup, el mateix Pintat, Joan Carles Camp i Oliver Alís, en l’exercici dels càrrecs de consellers generals, que «ostenten com a representants dels andorrans», segons el comunicat enviat ahir per la formació.
Tal com va afirmar després del ple del mes de juny, Terceravia va considerar que «existeix una clara arbitrarietat per part del Govern, amb el consentiment de la Sindicatura, que han convertit en habitual un procediment legislatiu que és, en tot cas, extraordinari». Pintat, per la seva part, va denunciar, durant la seva intervenció, que «l’arbitrarietat i manca de justificació de l’extrema urgència i necessitat té com a finalitat privar el nostre grup i als ciutadans, que ens han fet confiança, de participar en els projectes legals mitjançant el procediment comú establert al reglament del Consell General, impedint, d’aquesta manera, el tractament en comissió legislativa, la possibilitat de fer esmenes i que els consellers generals de Terceravia puguem fer aportacions, realitzant-se una actuació imperativa i il·legal contrària als drets reconeguts als consellers generals en la Constitució».
A més, el grup parlamentari també va indicar que «ni en l’exposició de motius, ni a l’articulat ni als informes que acompanyen el projecte de llei es fa una valoració conjunta dels factors que fan sol·licitar al Govern la tramitació per la via d’extrema urgència i necessitat, ni tampoc existeix el dictamen preceptiu i no vinculant del Consell Econòmic i Social que marca la llei».
Grup parlamentari independent, nou nom dels exliberals a la cambra
Els liberals escindits de Liberals d’Andorra (L’A), l’actual grup parlamentari al complet, van demanar a principi de mes a la Sindicatura un canvi de nom, precisament per fer evident que havien abandonat del partit i que el nom no provoqués confusió ni a la ciutadania ni als integrants de la cambra parlamentària. Així doncs, la Sindicatura ha examinat la petició i ha decidit concedir el canvi de nom, i d’aquesta manera el grup parlamentari es dirà ‘independent’ en lloc de ‘liberal’. De tota manera, la modificació no es farà efectiva fins al mes de setembre, ja que actualment el Consell General es troba en plenes vacances d’estiu i no hi ha cap mena d’activitat parlamentària. En aquests moments, segons fonts de la nova formació, queda pendent de clarificar com s’aplica el canvi de nom en l’àmbit intern i formal del parlament, una clarificació que també queda pendent pel setembre. En aquest mateix mes, molt dens des del punt de vista polític, pocs mesos abans de les eleccions, els liberals escindits prendran una decisió sobre el nom del nou partit, les persones que l’encapçalaran, l’ideari i les propostes que posaran a debat de la ciutadania.